Kutatónk előadása a Magyarságkutató Intézetben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/19

 

2023. szeptember 11-én rendezte meg a Magyarságkutató Intézet Pray300 – Pray György és a jezsuita történetírás című konferenciáját a kiváló jezsuita történetíró születésének háromszázadik évfordulójára.

A konferencián Tóth Anna Judit, a Régi Magyar Nyomtatványok Tára kutatója Kéri Borgia Ferenc: a magyar bizantinológia kezdetei címmel tartott előadást.

Kéri Borgia Ferenc (Kenézlő, 1702. október 10. – Nagyszombat, 1768. december 1.) a 18. századi magyar jezsuita tudományosság egyik legszínesebb alakja: csillagász, matematikus, fizikus és történész. Távcsőkészítőként nem csupán felszerelte az első modern hazai obszervatóriumot, hanem fémtüköröntvényeivel nemzetközi hírnévre is szert tett.

Történetíróként fő műve bizánci történeti összefoglalója. A mű több eltérő formátumú és kötetszámú változatban jelent meg, részben eltérő címmel (több kötetben Epitome historiae Byzantinae címmel, egy kötetben Imperatores orientis címmel), az egykötetes változatban rézmetszetekkel díszítve. Bár máig ez az egyetlen Bizánc teljes történetét bemutató, Magyarországon készült szakmunka, a kutatás eddig elhanyagolta.

 

Munkatársunk értekezésében Kéri Borgia Ferenc forráshasználatát elemezte, a tudós több mint száz görög és latin szerző alapján dolgozott. A kutatás jelenlegi fázisában a cél a használt szövegkiadások azonosítása volt, és annak megállapítása, hogy Kéri milyen módszertant követett a források feldolgozásában.