Megújult a Mikes Kelemen Program rendelési felülete

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/05/29

 

Az immár hetedik esztendeje futó Mikes Kelemen Program új rendelési felületet kapott.

A program a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében a Diaszpóra Tanács III. ülésének Zárónyilatkozatában megfogalmazott gondolatok jegyében indult el 2014. január 1-jén.

Célja, hogy a nyugati diaszpórában felhalmozódott hungarikadokumentumokat (könyvtári és iratanyagokat) megmentse a pusztulástól azáltal, hogy hazaszállítás után magyarországi és határon túli közgyűjteményekben helyezi el őket. A program a diaszpóra magyar szervezeteinek kérésére indult el 2014-ben Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália magyarok lakta közösségeiben: először gyűjtőpontokon, a program későbbi szakaszaiban pedig szakszerűbb módon, kiküldött kutatók által összegyűjtve és szállításra előkészítve az adományokat.

Az OSZK a program számára fenntartott raktárban fogadja a szállítmányokat (eddig kb. 260 ezer dokumentumot). A beérkezett állományból elsősorban a nemzeti könyvtár hungarikagyűjteményét egészíti ki (kb. 8%-a az anyagnak az OSZK állományát gyarapítja), a fennmaradó részt felajánlja a hazai és határon túli könyvtárak részére.

A kiajánlás 2016 áprilisában kezdődött meg heti rendszerességgel megjelenő válogató listák közzétételével, a nemzeti könyvtár honlapján keresztül. A négy év alatt összegyűlt tapasztalatok lehetővé tették korszerű, adatbázis-alapú, a felhasználói igényekhez jól alkalmazkodó megrendelési felületet kialakítását.  

A fejlesztéseknek két célja volt:

  • egyrészt minél több információval gazdagítani a felajánlott tételeket, megkönnyítve ezzel a partnerek döntését a megrendelés leadásában,  
  • másrészt nagyobb hangsúlyt kapott a megrendelés folyamatának átláthatóbbá és gördülékenyebbé tétele, mivel a megrendelt tételek nyomonkövethetők, így tervezhetőbbé válik azok elszállítása.

Számos kisebb kényelmi szolgáltatást is megvalósítottunk. Bővültek a listák szűrési feltételei, már lehetőség van dezideráta listák építésére, így, ha a megrendelők nem kaptak meg egy tételt az aktuális listáról, annak újbóli felbukkanásáról értesítést kérhetnek.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak könyveket és zeneműveket tudunk felajánlani, hanem megkezdhetjük a program egyik legértékesebb részének, a periodikaállománynak a kiajánlását is.

A felület elérési útja: https://mikesprogram.oszk.hu/