Metamorfózis és szimbiózis – séták a könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/09/02

 

Könyvtárunk idén is részt vesz a Kulturális örökség napjai című rendezvényen. Az OSZK épülettörténeti séták címe: Metamorfózis és szimbiózis.

A Királyi Palota krisztinavárosi szárnya a második világégés után, több évtizedig tartó átalakítás során, az Országos Széchényi Könyvtár új otthonává vált. A könyvtár 1985-ben nyitotta meg kapuit az új épületben, melynek belső terei a mai napig magukon hordozzák a szocreál stílusjegyeit.

Nemzeti könyvtárunk újabb megújulás előtt áll, amely egyúttal jelenlegi épületének teljes átalakítását is jelenti. Az átalakítás során az épület részben visszakaphatja eredeti belső tereit. Komoly kihívást jelent ugyanakkor a két funkció egymásba illesztése. Vajon működhet-e korszerű, 21. századi könyvtár helyreállított történelmi környezetben?

A Kulturális örökség napjainak keretében, 2016. szeptember 17-én, a látogatók vezetett séták során megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, s emellett betekinthetnek a könyvtár működésébe, láthatják a nyilvánosságtól elzárt munkaterületeket is.

A Nemzeti Könyvtár a magyar írott kulturális örökség őrzője. Alapfeladata a papíralapú és elektronikus információhordozók feltárása, szolgáltatása és hosszú távú megőrzése. A közelmúltban a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával befejeződött egy nagyszabású állományvédelmi munka. Az épülettörténeti séta során látogatóink megtekinthetik az újonnan restaurált díszműköteteket, valamint vetítettképes összeállítást láthatnak az állományvédelmi munka folyamatáról.

Az épület V. szintjén kiállítás látható a „rajzoló fejedelem”, Zichy Mihály által illusztrált díszalbumokból. A tárlat különlegessége II. Sándor cár koronázási albuma, amelyet 1856-ban kis példányszámban adtak ki Párizsban.

Látogatóink ugyancsak az épülettörténeti séta során tekinthetik meg neves hungarikagyűjtőnk, Todoreszku Gyula születésének 150-ik évfordulójára rendezett kamarakiállításunkat. A kiállításon a gyűjtő által beszerzett könyvritkaságok mellett igazi kötéstörténeti kuriózumok is láthatók.

A vezetések a Főbejárattól indulnak 2016.09.17-én, szombaton 10 és 18 óra között óránként. A vezetések időtartama két óra. Kérjük, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2016. szeptember 16-ig jelezzék felénk az alábbi elérhetőségeken: Mág Katalin mag.katalin@oszk.hu vagy a +36 1 224–3745 telefonon hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között, pénteken 9–13 óra között.