A nemzeti könyvtár Tusványoson

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/19

 

2023. július 18. és 23. között rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, amelynek egyik kerekasztal-beszélgetésén a nemzeti könyvtár is képviseltette magát.

Idén ismét elindult a Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amelynek második napján Rózsa Dávid főigazgató is részt vett a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett A múltat végképp megőrizni című kerekasztal-beszélgetésen. A diskurzus a Magyar Nemzeti Névtér kapcsán érintette a magyarság Kárpát-medencei épített örökségét, az elvesztéssel fenyegetett magyar emlékek felkutatását és lehetőségeiket; civilek, a politikai szféra és a magánszemélyek felelősségét a határon túli magyar emlékhelyek népszerűsítésében és megőrzésében.

A Magyar Nemzeti Névtér tartalmazza az OSZK kezelésében lévő személynévteret, földrajzi névteret és testületi névteret, ezt egészíti ki önálló fejlesztésként az emlékhelynévtérrel a Nemzeti Örökség Intézete. Mindkét intézmény kiemelten fontos küldetésének tekinti a határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtését, regisztrálását és minél szélesebb körben való megismertetését. A különböző kapcsolódó adatok révén az egyes névterek átjárhatók a felhasználók számára.

A beszélgetés további résztvevői Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, valamint Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója voltak.

Képek a rendezvényről.