Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival

Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival

Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival
A kiadás alapja Arany János Balladái Zichy Mihály rajzaival (I-IV. kötet). Budapest: Ráth Mór, 1895–1898. (hasonmás kiadás)
Szerkesztette: Hitseker Mária
OSZK–Kossuth Kiadó, Budapest, 2016., 184 oldal
ISBN 978 963 098 596 3

6 990,- Ft
Elfogyott

Kötetünk Arany János 24 balladáját tartalmazza Zichy Mihály (1827–1906) rajzaival. Az azóta legendássá vált összeállítás először 1895–1898 között Ráth Mór kiadásában négy kötetben látott napvilágot, amelynek egyedi vonása, hogy csak ebben a kiadásban vannak szövegközi rajzok.

A Zichy által kiválogatott és illusztrált Arany-balladákat most a Kossuth Kiadó, az MTA Könyvtára és az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában adjuk közre, a négy kötet teljes anyagát egy kötetben. A kötet megrajzolt balladái: A méh románca, A walesi bárdok, Ágnes asszony, Árva fiú, Az egri leány, Bor vitéz, Both bajnok özvegye, Éjféli párbaj, Endre királyfi, Hídavatás, Mátyás anyja, V. László, Pázmán lovag, Rákócziné, Rozgonyiné, Szibinyáni Jank, Szondi két apródja, Szőke Panni, Tengeri hántás, Tetemre hívás, Török Bálint (jegyzettel), Ünneprontók, Vörös Rébék, Zách Klára. A kötetet Riedl Frigyes előszavával ajánljuk, melyet a balladák második kiadásához írt: „De bármennyire el is térjen a költő és a rajzoló felfogása, mégis nagy élvezet reánk, a nézőkre, ha valódi művész interpretálja a költőt, és nagy tanulság reánk, az olvasókra, ha a jellemző rajz kiegészíti a költemény benyomásait.”