Irodalmi Magazin 2015/2. Nagy László

Irodalmi Magazin 2015/2. Nagy László

Irodalmi Magazin 2015/2.
Nagy László

Főszerkesztő: Jánosi Zoltán
OSZK–Magyar Napló Kiadó Kft., Budapest, 2015.
ISSN 2063-8019

1 590,- Ft
Kapható

Hogyan vált szállóigévé a Ki viszi át a szerelmet verssor? A világhírű Hantai Simon festőművész melyik Nagy László versről készített hidegtű-karc képet 26 évesen? Milyen volt a műfordító Nagy László kapcsolata Federico García Lorcával, Dylan Thomasszal vagy Zbigniew Herberttel?

Mindezekre a kérdésekre szakavatott választ kap az Irodalmi Magazin legújabb, Nagy László-számából.

Emellett olyan művészbarátokkal is megismerkedhetünk közelebbről, mint Kormos István, Kondor Béla (akinek hét képéhez írt Nagy László verset, és amelyeket magazinunkban immár együtt is láthatnak). De a lehető legőszintébben, mismásolás nélkül vall Ágh István is, a fiatalabb testvér.

Megismerhetjük Nagy Lászlót mint képzőművészt és műfordítót is. Mindebben segít bennünket Jánosi Zoltán, hazánk legelismertebb Nagy László-kutatója, a lapszám bevezető tanulmányának szerzője, Szakolczay Lajos művészettörténész, Gy. Szabó András irodalomtörténész, valamint Tarján Tamás kritikus, egyetemi professzor. Mi másé lehetne az első szó a Magazinban, mint az etika kérdésköre, amelyet előszavában Mórocz Gábor esszéíró is kiemelt helyen tárgyal.

Irodalmi Magazin

A Magyar Napló és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában negyedévente megjelenő Irodalmi Magazin elsősorban a nagyközönségnek szánt, gazdagon illusztrált, több mint 100 oldalas kiadvány, de segédanyagként jól használható az oktatásban is. A számok tematikusak, mindig egy-egy klasszikus szerzőt, irodalomtörténeti korszakot vagy kulturális jelenséget ismerhet meg általuk az olvasó. A lap eddig kiadatlan szövegek megjelentetésén túl bizonyos művek újraolvasásának horizontját is képes jelentősen szélesíteni. Az első számokat Illyés Gyula, Márai Sándor, Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula és Zrínyi Miklós alakjának szentelték a szerkesztők.