Az első világháború térképeken: Határviták

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/09/11 - 2019/04/27

 

Közel 30 térképen, korabeli plakátokon, képeslapokon és fényképeken elevenednek meg az I. világháború határvitái a Térképtárban. A kamarakiállításon az 1909 és 1919 között készült térképeket állítjuk ki, amelyeknek különlegessége abban áll, hogy az átmeneti állapotokat mutatják meg a végleges határok kialakítását megelőzően. Ezek a térképek azért is érdekesek, mert több térképszerkesztő részt vett a háborút lezáró későbbi béketárgyaláson is. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki, de a tárlaton olyan térkép is megtekinthető, amely az önálló Lengyelországot ábrázolja 1916-ban, holott az ekkor még nem volt egységes ország.
Az első világégés térképeiről szóló kiállításon párhuzamosan szemléltetjük a különböző álláspontokat, a konfliktusban álló területeket pedig egymás mellett igyekeszünk bemutatni. A tárlatban a Plakát- és Kisnyomtatványtár, valamint a Fényképtár anyagát is megtekinthetik látogatóink.

Megnyitó: szeptember 11-én délután 4 órakor

A kiállítás 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig, keddtől péntekig 9. és 17, szombaton 9 és 14 óra között tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárában.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A tárlat plakátja

Rövid videó a kiállításról

A kiállítássorozat korábbi részei:


Az esemény képekben