Origó a végtelenben. Borsos Miklós-emlékkiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/02/18 - 2020/04/30

 

A harminc éve elhunyt Borsos Miklós szobrász, éremművész és grafikus munkássága előtt tisztelgő emlékkiállítást rendez az Országos Széchényi Könyvtár.

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós „0” kilométerköve ilyen, kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész számos más köztéri szobrával találkozhatunk szerte az országban, grafikáival és kisplasztikáival pedig a galériákban és a műgyűjtőknél.

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának mintegy 250 Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van a birtokában. A kiállításon ezek közül válogattunk, mellettük plakátok, katalógusok és albumok láthatók. A művész által illusztrált, illetve a róla szóló könyvek törzsgyűjteményünk, a díszletfotók a Színháztörténeti Tár, a levelek pedig a Kézirattár anyagát képezik. Az emlékkiállításon látható kisplasztikákat a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART), a művészi érmeket a Magyar Nemzeti Galéria bocsátotta a rendelkezésünkre.

A kiállítás talán legfontosabb célkitűzése, hogy Borsos Miklós bemutatott munkáival érzékeltesse azt a változatosságot, olykor magát a folyamatot, ahogyan egy művészi elképzelés sok különféle alakban testet ölt: előtanulmányként vagy párhuzamosan egy másik művel; rajz vagy szobor, rézkarc vagy érem formájában; és hogy egy irodalmi mű miként lehet az alapja, nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.

 

A megnyitó
Köszöntőt mond Hammertsein Judit, az OSZK főigazgatója.
A kiállítást méltatja Beke László művészettörténész, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet.

Időpont: 2020. február 18., 16 óra 30 perc

 

 

Kurátori tárlatvezetések:

2020. március 14. Elmarad!

  • 11 és 14 óra – Tasnády Attila

Az időpontokra március 13-án, pénteken 12 óráig lehet regisztrálni a csoportvezetes@oszk.hu e-mail címen.

A csoportok létszáma maximum 18 fő.
A részvétel díja: 800 forint/fő

 

 

A kiállítás 2020. február 18-tól április 30-ig látogatható, keddtől szombatig, 10-től 18 óráig.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület., Nemzeti Ereklyetér (V. szint)
Felnőtt/teljes árú jegy: 1000 Ft
Diák/kedvezményes jegy : 500 Ft
Éves olvasójeggyel rendelkezők a kiállítást kedvezményesen látogathatják.

 

 

 

 


A megnyitó képekben

Minivideó a tárlatról