Egy csillag születik

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/09/18 - 2012/11/26

150 éve született Kövesligethy Radó csillagász, földrengéskutató, egyetemi tanár

Az évfordulós kiállítások keretében 2012. szeptember 18-án nyílt meg legújabb kamarakiállításunk, melyben Kövesligethy Radó csillagász, földrengéskutató, egyetemi tanár munkásságát mutatjuk be.

Kövesligethy Radó (1862. szeptember 1. – 1934. október 11.) csillagász, geofizikus. A Budapesti Tudományegyetem Kozmográfiai Intézetének megszervezője és tanára, a Nemzetközi Földrengéskutató Szövetség egyik megszervezője és főtitkára, az Ógyallai Asztrofizikai Obszervatórium aligazgatója, a Budapesti Földrengési Obszervatórium és a Földrengési Számoló Intézet megalapítója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Nemzetközileg elismert földrengéskutató volt, csillagászati tankönyvíróként pedig múlhatatlan érdemeket szerzett a magyar csillagászati szaknyelv kialakításában.

A tárlókban a kiváló tudós életére vonatkozó kiadványok bemutatása mellett kiemelt szerepet kapnak a csillagászattal, földrengéskutatással és tudományos ismeretterjesztéssel kapcsolatos dokumentumok.

Megtekinthető: a könyvtár nyitva tartási ideje alatt 2012. szeptember 18 – november 26-ig, a VII. emeleti katalógustérben. Belépődíj: 400 Ft. Beiratkozott olvasóinknak a kiállítás látogatása ingyenes.