Ezerszer Júlia – Arcok és kérdőjelek. Időszaki kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/11/20 - 2019/03/09

 

Az idén nemcsak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük, hanem az abban tevékenyen részt vállaló Szendrey Júlia születésének 190. és halálának 150. évfordulóját is.

Az Országos Széchényi Könyvtár gazdag anyagára épülő kiállítás – kiegészülve a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez tartozó relikviákkal – Szendrey Júlia irodalmi és magánéleti szerepvállalását hivatott bemutatni. A tárlat Szendrey Júlia levelei, naplótöredékei, versei és Andersen-fordításai mellett korabeli hírlapok és mellékleteik segítségével bepillantást enged a korszak viselet- és társadalomtörténetébe is.

Szendrey Júlia megítélése még napjainkban is inkább 19. század végéről és a 20. század elejéről öröklött sztereotípiákon alapszik, a régebbi szakirodalom is elsősorban nőként betöltött kötelező szerepeivel, magánéletével foglalkozott, nem pedig irodalmi alkotásaival.

A kiállítás célja, hogy a kortárs reflexiók és a 19. század végi, 20. század eleji recepció mellett a 2010-es évek eleje óta megjelent, friss szemléletű publikációk segítségével új kérdéseket, megközelítéseket, interpretációs lehetőségeket vessen fel.

Szendrey Júlia sokoldalú személyiségére és irodalmi örökségére, valamint a hozzá kötődő képzetekre reflektáló kortárs művészi értelmezések egyik reprezentatív formája a MOME Textiltervező Tanszékének hallgatói által készített, a kiállítást díszítő öt installáció.

Megnyitó: 2018. november 20., 16.00 Facebook esemény
Helyszín: 5. szint, Nemzeti Ereklyetér.

Látogatható: 2019. március 9-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között, a könyvtár nyitvatartási idejében. A belépés díjtalan.

A kiállítás plakátja