„…szolgálat az utolsó leheletig” – Fitz József kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/11/05 - 2015/04/20

„…szolgálat az utolsó leheletig” címmel az Országos Széchényi Könyvtár VII. emeletén a katalógustérben 2014. november 5-én 15 órakor kiállítás nyílik Fitz József (1888–1964), az OSZK volt főigazgatója emlékére.

Fitz József 1934-ben került az OSZK-ba, és 1935 és 1945 között volt a könyvtár főigazgatója. Nevéhez különböző jelentős technikai újítások, reformok, szervezeti átalakítások és szakmai döntések fűződnek. A kiállítás Fitz József életpályáját, könyvtárszervezői és tudományos tevékenységét mutatja be. A Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesületének elnökeként a szervezett könyvtárosképzés magyarországi meghonosítása érdekében is sokat tett.

A kiállítás címét adó idézet („…szolgálat az utolsó leheletig”) Fitz József egyik, 1943-ban tartott, a könyvtáraknak a háborús veszélyhelyzetre való felkészüléséről szóló előadásából származik. Az OSZK főigazgatójaként hű maradt ehhez a mottóhoz, és a II. világháború alatt mindent megtett mind a gyűjtemény, mind a munkatársak megmentése érdekében. Méltatlan leváltását követően is rendületlenül és eredményesen folytatta munkásságát.

Fitz József kiváló gyakorlati és elméleti szakember volt. Könyvtörténeti szakíróként is nagyszerűt alkotott: publikációit ma is olvassák és idézik a könyvtáros hallgatók és kutatók. Fő művei:

  • A könyv története. Magyar Szemle Társaság, 1930. (A Magyar Szemle kincsestára, 53.);
  • Hess András, a budai ősnyomdász. Magyar Bibliophil Társaság, 1932.; Gutenberg. Hungária, 1940. (Hungária-könyvek, 7.);
  • A magyar nyomdászat. 1848–1849. Hungária Hírlapnyomda Rt., 1948. (Hungária-könyvek, 13.);
  • A magyar nyomdászat, könyvkiadás és könyvkereskedelem története 1–2. Akadémiai Kiadó. 1. köt.: A mohácsi vész előtt. 1959.; 2. köt.: A reformáció korában. 1967.

Könyvtörténeti kutatásait folytatták, eredményeit felhasználták és továbbfejlesztették munkatársai, tanítványai, akik azóta maguk is a szakma nemzetközi szinten elismert és köztiszteletben álló képviselői lettek.

Fitz József emlékét őrzik a magyar könyvtárosok. Nevét viseli a Fitz József-könyvdíj, amelyet 1988 óta ítél oda a kulturális minisztérium minden évben az előző évi könyvtermésből a könyvtárosok szavazatai alapján kiválasztott, általuk legértékesebbnek ítélt könyveknek.

A kiállítás a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg 2014. november 5-től, a könyvtár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Meghívó