Grafityisz – A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/10/09 - 2018/10/27

A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében megvalósuló kiállítás és programsorozat célja az emlékezés és tisztelgés az évforduló előtt. Mint utódok csak a múltat felidézve és a jelent bemutatva tudunk képet adni a hazai humor természetéről és jelentéséről a következő nemzedékeknek.

 

 

Vicclapok a 19. század második felétől, az első magyar illusztrált élclap, a Charivari-Dongó, a Jókai Mór által kiadott Üstökös vagy a Bolond Miska. A felsorolt kiadványok az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is megtalálhatók. Októberben  egy pop-up kiállításon – többek között – ezeket is bemutatjuk a nemzeti könyvtárba látogatóknak. Mivel az élclapok virágkora a kiegyezés időszakára tehető, ezért ebből a korszakból számos más újsággal bővült a műfajt szolgáló lapok sora. A gyűjteményben szerepel az első politikai vicclap, a Borsszem Jankó és a Pikáns Lapok is. Az I. és a II. világháború közötti sajtótermékek közül fellelhetők Az Ojság, a Pesti Posta, a Szabad száj és a Pesti Izé karikatúrái is, de az érdeklődők találkozhatnak a 20. század legismertebb újságjával, a majd 50 évig, azaz 1993-ig működő Ludas Matyival is.

2015-ben az Országos Széchényi Könyvtárban a Borsszem Jankótól – Ludas Matyiig című kiállítással emlékeztek meg a karikatúraművészet izgalmas történetéről. A Magyar Karikaturisták Csoportjának (MAKACSOK) tagjai ezt a kiállítást látva merítették ötletüket, hogy 2018-ban a 170 éves Charivari Dongó és a 150 esztendős Borsszem Jankó évfordulóján a könyvtárban ünnepeljenek, helyt adva a régmúlt és a mai karikatúraművészet kiválóságainak 1848-tól napjainkig. A tárlaton az Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból láthatunk egy átfogó válogatást valamint négy kiváló kortárs művész – Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián – rajzait ismerhetjük meg. A kiállítás címének  Kemény János humorista, költő volt az ötletadója:  a GRAFITYISZ remekül kifejezi a mondanivaló lényegét. A kiállítók grafikáikkal, rajzaikkal, karikatúráikkal  fityiszt mutatnak életünk visszáságaira, problémáira itt, Budapesten, a humor fővárosában, ahol valaha 104 kabaré és több mint 40 humorlap szolgálta a derűt.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2018. október 9. és 27. között, 10 és 20 óra között. Az (ingyenes) jegy 19 óráig szerezhető be a Beiratkozási pultnál.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyetér

A kiállítás kurátorai: Dluhopolszky László, Gaál Tibor (karikaturisták), Szemerédi Ágnes (Országos Széchényi Könyvtár)

Kapcsolódó rendezvények:

Október 9.: 14.00 Megnyitó – Sit-down comedy Szőke Andrással és Badár Sándorral

Október 11. : 17.00 Karika Tour – Tárlatvezetés Dluhóval és T-Boyjal

Október 16.:

Videógaléria a Youtube-csatornánkon

A megnyitó képekben