Hajrá, magyarok! – Négy világbajnokság 2019-ben – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/04/15 - 2019/12/31

Minden kiállításnak, amit szervezünk a Plakát- és Kisnyomtatványtárban két célja van. Természetszerűleg a választott témáról van mondanivalónk, de egy sajátos nézőponton, a tárunkban gyűjtött „kisnyomtatványokon” keresztül, hiszen a másik célunk egyúttal ezeknek a dokumentumoknak a bemutatása. Szeretnénk minden kiállításunkon, bármiről is szóljon, megmutatni azt a sokféleséget, amit őrzünk: akár a tartalom változatosságát, akár a dokumentumok sokféleségét.

Mint minden témáról, a sportról is sok és sokféle nyomtatott dokumentumot őrzünk Tárunkban. Hosszú ideje terveztük már, hogy egy kiállítás erejéig bemutatjuk a nemzeti könyvtárnak ezt a részét is. Sport témájú plakátokat, versenyszabályokat, alapszabályokat, naptárakat, táncrendeket, kártyákat, képeslapokat és még sok mást, ami őrzi a különböző sportágak múltját Tárunkban.

A sporttal az ember életében kétféleképpen találkozhat. Egyrészt művelheti – akár teljesen amatőrként, alkalmanként, akár profi szinten – másrészt szurkolóként vagy a televízióban vagy, ha lehetősége van rá, kilátogatva a különböző versenyekre. Az olimpiát, a világbajnokságokat, Európa-bajnokságokat és más nemzetközi versenyeket legtöbbször csak a televízióban látjuk, ritkán adódik alkalom arra, hogy „élőben”, testközelben figyelhessük a versenyeket, a hazai kedvenceket és a külföldi világsztárokat. 2019-ben Magyarországon több alkalommal is a világ legjobbjait láthatjuk különböző sportágakban, ugyanis sok más sportesemény mellett, négy világbajnokságot is rendeznek ebben az évben hazánkban.

Elsőként áprilisban az ASZTALITENISZEZŐK érkeznek Budapestre, ezt követi júliusban a VÍVÓK világbajnoksága. Augusztusban Szegeden rendezik a KAJAK-KENU világbajnokságot, szeptemberben pedig Budapesten a magyar ÖTTUSÁZÓKNAK szurkolhatunk. Mind a négy sportágban jó eséllyel indulnak a magyar sportolók, és nemcsak az érmekért drukkolhatunk, hanem a tokiói olimpián való részvételért is, hiszen mind a négy világbajnokság egyben olimpiai kvalifikációs verseny is.

Ez a négy sportág kiállításunk témája. Természetesen nem tudjuk az egyes sportágak részletes történetét, valamennyi bajnokot és valamennyi sikert bemutatni, hiszen ehhez sem szaktudásunk, sem megfelelő kiállítóhelyünk, sem elegendő, mindenre kiterjedő anyagunk nincsen. Elsősorban a Plakát- és Kisnyomtatványtár dokumentumaiból válogatunk, de bemutatunk néhány könyvet a Törzsgyűjteményből, és saját, az egyes sportokra jellemző tárgyakkal egészítettük ki a tárlókat. Megtekinthető többek között az „asztali tennis” első magyar nyelvű nyomtatásban megjelent szabálygyűjteménye 1924-ből, képeslap az 1936-os berlini olimpia kardvívó döntőjéről két magyar résztvevővel, a Nemzeti Hajós Egylet 1890-ből való táncrendje, és a Budapesten rendezett öttusa világbajnokságok közül az 1954-es és az 1979-es VB plakátja is.

A könyvtár és a sport azonban nemcsak a gyűjtött dokumentumok szintjén kapcsolódik össze, hanem a könyvtárosok szintjén is. Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai között sok akad, aki ilyen-olyan szinten sportolt vagy sportol. A kiállítás kedvéért a rendelkezésünkre bocsátottak néhány tárgyat, oklevelet, kupát, érmet, hogy bemutathassuk, nemcsak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

Szentgyörgyi Albert (1893–1986) Nobel-díjas biokémikus így vall a sportról: „A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a „fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.”

A kiállítás a könyvtár ötödik szintjén, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előterében tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében. Utolsó belépés legkésőbb a zárás előtt egy órával. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A kiállítás plakátja

További képek a tárlatról