Időszaki kiállítás: Vaszary János

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/01/21 - 2011/03/10

A kiállítás plakátja2009 őszén két darab Vaszary János által készített és eddig ismeretlen gobelinterv bukkant fel az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményében.

Katona Anikó művészettörténész, az OSZK munkatársa a két rossz állapotú pasztellkréta-rajzban a Vaszary által tervezett és az Iparművészeti Múzeumban őrzött nagyméretű gobelin, a Vásár és a Jegyespár eredeti terveit ismerte fel.

A festő Vaszary mindössze néhány évig foglalkozott kárpitok tervezésével, ezért az elkészült darabok jól ismertek és a magyar iparművészet történetének fontos alkotásai.

A tárlat során most bemutatásra kerülő pasztellek és szőnyegek története 1905-ben kezdődik. Radisics Jenő, az Iparművészeti Múzeum akkori igazgatója a Velencei Nemzetközi Kiállítás magyar terme számára rendelte meg Vaszary-tól több textil tervét, köztük az említett két szőnyegét. Radisics, Vaszary és a németeleméri szövőműhelyt vezető Kovalszky Sarolta között ekkor már bejáratott volt az együttműködés: több nemzetközi kiállításon szerepeltek gobelinekkel.

A Vásár és a Jegyespár az 1905-ös velencei kiállításon egy ajtó két oldalán függött a Magyar Iparművészet című korabeli folyóirat fotójának tanúsága szerint. A fénykép és az újonnan felfedezett terv rávilágítanak, hogy a Jegyespárt hosszú évtizedeken keresztül fordítva állították ki. Ez úgy volt lehetséges, hogy a szövés a tárgy két oldalán egyforma. Vaszary János eredeti szándékát az eddig ismeretlen pasztell most végre minden kétséget kizáróan tisztázza, eszerint a nő jobbra és a férfi baloldalt látható. A két terv bemutatásra került a Nemzeti Szalon 1906-os gyűjteményes Vaszary tárlatán is annak katalógusa szerint. Az Iparművészeti Múzeum Adattárában, illetve az OSZK Irattárában megtalált levélváltás tanúsága szerint, 1945-ben a Plakáttárnak egy jelentős plakát- és műlap-gyűjteményt adott át az Iparművészeti Múzeum. Valószínű, hogy a két terv ezek között érkezett, ugyanis korábban biztosan a szőnyegeket megrendelő Iparművészeti Múzeum tulajdonában lehettek.

A tervezőművész Vaszary számára a szőnyegek szövési technikája szükségessé tette nagy, színes foltok és határozott, de dekoratívan ívelő kontúrok használatát is. A tárlaton bemutatásra kerülő Vaszary plakátokat és azok terveit hasonló formavilág jellemzi. Az alkotó ezzel az iparművészeti műfajjal is csupán néhány évig foglalkozott, mégis annak hazai fejlődését meghatározó műveket alkotott. A dekoratív, síkszerű és szecessziós formák mellett Vaszary tervezői sajátossága a visszafogott, harmonikus színvilág is. Az alkalmazott művészként is sokoldalú Vaszary János legszebb könyvillusztrációi – a tárlat részeként – ezt a képet egészítik ki.

A kiállítás – a tervezés és megvalósítás jegyében – együtt mutatja be az újonnan felfedezett és restaurált két pasztellt, valamint a már ismert gobelineket. Vaszary János iparművészeti alkotásai közül további sajátkezű plakáttervek, valamint az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött eredeti plakátok és korabeli könyvillusztrációk is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás megtekinthető:
2011. január 21 - 2011. március 10. 
Nemzeti Ereklye kiállítótér
Keddtől szombatig 10 órától 18 óráig.
Belépő díj: 400 Ft - beiratkozott olvasóinknak ingyenes.

Képek és videó a megnyitóról