Kortárs macedón könyvkiadás és ószláv kézirattöredék-másolatok

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/09/18 - 2012/10/12

Kortárs macedón könyvkiadás és ószláv kézirattöredék-másolatok a "St Kliment Ohridski" Macedón Nemzeti és Egyetemi Könyvtár gyűjteményéből

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Dr. Sajó Andrea és Mile Bosheski, a szkopjei "St Kliment Ohridski" Nemzeti és Egyetemi Könyvtár főigazgatója a két intézmény könyvtártudomány és az informatikai tudományok terén való együttműködési szándékát kifejező megállapodást írt alá 2012. szeptember 18-án. Az eseményen jelen volt Darko Angelov, a Macedón Köztársaság Magyarországon akkreditált nagykövete és Panda Stojanovska, az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézetének  macedón lektora is.

A meglévő szakmai kapcsolatok továbberősítésén, jelentős bővítésén túl az együttműködés célja Magyarország, illetve Macedónia történelmének és kulturális örökségének proaktív bemutatása a másik fél számára, ezzel is gazdagítva a világ kollektív kulturális örökségét.

Ennek a törekvésnek az első eredményeképpen a kortárs macedón könyvkiadást reprezentáló, ószláv kézirattöredék-másolatokat bemutató nyomatokkal kiegészített időszaki tárlat nyílt ezen a napon, amely 2012. október 12-ig díjmentesen tekinthető meg az  Országos Széchényi Könyvtár Nemzeti Ereklyeterében (1014 Budapest, Budavári Palota „F” épület, V. szint), a könyvtár nyitvatartási idejében.