MAGYARORSZÁG – MALAJZIA 50!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/11/12 - 2019/12/14

 

Ünnepi kamarakiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Magyarország hivatalosan 1969-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot Malajziával, az önállóságát alig egy évtizeddel korábban elnyert állammal. A két ország kapcsolatát azóta folyamatos gazdasági-ipari együttműködés és közös építkezés jellemezi. 2019-ben a magyar és a malajziai kormány közösen ünnepli meg az 50. évfordulót, amelynek fő szervezője Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetsége. Az évfordulós események szerves része a magyar-malajziai kapcsolatok történetét bemutató kamarakiállítás is, amely az Országos Széchényi Könyvtár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Malajzia Budapesti Nagykövetségének közös szervezésében valósul meg.

Az első magyar utazó, aki komolyabb időt töltött Dél-Kelet Ázsiában az a Xantus János volt, akinek kalandos életéről formázta meg Karl May kedvenc karakterét, Old Shatterhandet. Xantus 1868 és 1870 között egy komolyabb expedíció keretében járta be a régiót, élményeit és megfigyeléseit pedig számos könyvben és tanulmányban írta meg, a terepmunkája eredményeként  a Magyarországra hazahozott több mint 2500 néprajzi tárgy és több mint 54000 állatpreparátum pedig  megalapozta a későbbi Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum gyűjteményét.

A 20. századi magyar populáris kultúra egzotikus, de gyakori témája maradt Malajzia – kalandfilmek és újságcikkek egész sora foglalkozott az országgal. Ennek legismertebb eleme a kiállításon is megjelenő Sandokan című olasz sorozat volt, amelynek képi és zenei világa a mai napig közismert a magyar közönség számára.

A tárlaton a látogatók bepillantást nyerhetnek a két ország közti kapcsolat és egymás kölcsönös kulturális megismerésének történetébe, amelyeket kétoldalú uralkodói, köztársasági és miniszterelnöki látogatások is fémjeleztek.

A kiállításon megtekinthető emlékek – kéziratok, térképek, fotók, újságcikkek és könyvek – az Országos Széchényi Könyvtár Törzsgyűjteményének és Periodikagyűjteményének, valamint Térképtárának és Kézirattárának részét képezik, mellettük Malajzia Nemzeti Levéltárából, valamint Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségének tulajdonában lévő fényképek láthatók.

A kiállítás helye és ideje:
Országos Széchényi Könyvtár, VII. emelet, Katalógustér
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
A kiállítás 2019. november 12-től december 14-ig ingyenesen látogatható.


 

A megnyitó képekben