Érdekes dokumentumok, meglepő gyarapodások – kamarakiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/12/09 - 2017/01/30

 

Az elmúlt két évben több mint 180 ezer dokumentum érkezett haza a Mikes Kelemen Program keretében – köztük sok nem várt kincs és érdekesség is.

Szinte napra pontosan két éve érkezett meg az első szállítmány a tengerentúli magyar diaszpóra könyvadományaiból a Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett Mikes Kelemen Program keretében. Az azóta eltelt két évben összesen mintegy 180 ezernyi – egy megyei könyvtárra való – dokumentum tért haza az észak-amerikai kontinensről és Ausztráliából, amelyeket az adományozók elsősorban a határontúli magyar közösségek támogatására szántak.

Az OSZK állománya szempontjából is párját ritkító lehetőségnek kínálkozott a Mikes Program, hiszen azt reméltük, hogy a külföldön megjelent hungarikaanyagból bizonyos állományi hiányainkat is pótolhatjuk. És reményeink messzemenően teljesültek, sőt, sok szempontból túlteljesültek: számos nem várt kincsre bukkantunk. Ezekből állítottunk össze egy csokorra valót mindazok számára, akik érdeklődnek a nemzeti könyvtár gyarapítási műhelytitkai iránt. A kiállítást 2016. december 9-én, pénteken 11 órakor nyitjuk meg a 7. emeleti katalógustérben

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 7. emeleti katalógustér
Időpont: 2016. december 6 – 2017. január 30. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig 9 és 20 óra között látogatható.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink a kiállítást 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják. A látogatás tervezésekor kérjük vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár.

A Mikes Program hírei, aktualitásai
Igényelhető dokumentumok könyvtáraknak