Örkény kamara-kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/11/26 - 2012/12/22

November eleje óta hangulatos olvasósarokkal, az Örkény-szigettel találkozhattak az OSZK olvasói a VI. emeleti díszteremnél a gobelin előtt. A Hungarofest Nonprofit Kft. és a Palatinus Könyvkiadó segítségével kialakított kis sziget köré épül kamara-kiállításunk, amely a Hungarofest által kiírt Van egy perced? – Alkoss! című, 14 és 28 év közötti fiataloknak szóló művészeti pályázatra érkezett alkotásokból, a Cultiris Galéria Örkény István-fotókiállításának elemeiből és az OSZK-ban őrzött idegen nyelven megjelent Örkény művekből épül fel.

A Hungarofest pályázatra négy kategóriában – fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória – lehetett Örkény István munkásságához kötődő műveket benyújtani. A pályázatra több mint 200 pályamű érkezett, amelyből a díjazott alkotások és további több tucat pályamű tekinthető meg a kiállításban.

Az OSZK által létrehozott és folyamatosan gyarapított Örkény-honlap állományából a Tóték és a Macskajáték világsikerét, külföldi előadásainak listáját mutatjuk be. A falakon böngészhető impozáns felsorolás körül a Cultiris Galéria kasírozott fotótablóit láthatjuk, amelyek Örkény István életéből mutatnak be életképeket, a tárlókban pedig a két dráma és az egypercesek idegen nyelvű kiadásaiból válogatunk. Az OSZK törzsgyűjteményében őrzött kötetek közül a világnyelveken kiadottak mellett, pl. cseh, szlovén, török, vagy eszperantó nyelvű könyveket is megtekinthet a közönség.

Kiállításunk az Örkény-napon (november 26.) ingyenesen látogatható. 2012. november 27. és december 22. között megtekinthető a VI. emeleti díszterem előtt, a könyvtár nyitvatartási idejében. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.

Életképek az Örkény-honlapon