Pom Pom, Mirr-Murr és a többiek

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/06/24 - 2017/07/15

Éppen egy esztendeje, 2016. július 10-én hunyt el Pethő Zsolt zeneszerző, aki a Pannónia Filmstúdióban végzett zenei referensi munkája mellett számtalan rajz- és bábfilmhez komponált zenét. Pom Pom, Mirr-Murr, Vízipók-csodapók, Misi Mókus, Kíváncsi Fáncsi, Frakk és számos más klasszikus mesefigura így az ő dallamaival együtt él tovább immár több generáció emlékezetében.

Az idén tavasszal az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárába került szerzői hagyatékból a Múzeumok Éjszakájára készített kamarakiállításunk a nagy érdeklődésre való tekintettel nyári zárásunkig (2017. július 15-ig) megtekinthető, majd augusztus 22-től szeptember 30-ig ismét látogatható a Zeneműtár folyosóján és olvasótermében.

A hagyaték dokumentumaiból válogatott gazdag anyag – a hivatalos felkérő-levéltől kezdve a rajzokkal ellátott „storyboard”-on és a vázlatokon át egészen a kész partitúrákig – a laikusok számára is némi bepillantást enged a rajzfilmzene-komponálás műhelytitkaiba. Vállalkozó kedvű látogatóink pedig emellett zenei memóriájukat is próbára tehetik egy kvízjátékban, amelynek keretében Pethő Zsolt legismertebb főcímdalai közül tizet kell összepárosítaniuk a megfelelő rajzfilm címével.

A szeptember végi zárást követően kiállításunk anyagát előreláthatólag még az idén ősszel bemutatja a bajai Türr István Múzeum is.

 

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Zeneműtár
Időpont: Látogatható 2017. június 24-től július 15-ig, illetve a nyári zárás után augusztus 22-től szeptember 30-ig, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton 9 és 14 óra között.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Pethő Zsolt: Vízipók-csodapók főcímzene a Youtube-csatornánkon