150 éve született Stein Aurél Kelet-kutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/11/27 - 2013/02/23

Ősi ösvényeken Ázsiában. 150 éve született Stein Aurél Kelet-kutató

Stein Aurél 150 évvel ezelőtt, 1862. november 26-án született Pesten. Kelet-kutató, nyelvész, régész, földrajztudós volt. Gazdag életművéből, elsősorban a négy nagyobb ázsiai expedíciójával foglalkozó műveiből, tudományos monográfiáiból, népszerű útibeszámolóiból láthatnak válogatást kamarakiállításunkon.

Egy álom vált valóra, amikor 1943 októberében Stein Aurél megérkezett Kabulba. Régi vágya volt, hogy Nagy Sándor útját, csatáinak helyszínét végigjárja. Drezdai iskolásévei alatt olvasott róla, ahogy később a 7. században élt kínai buddhista szerzetesről, Hszüan-Cangról is, akinek részletes és pontos útleírását minden útjára magával vitte. Hszüan-Cang iránti őszinte csodálatának kifejezésre juttatásával győzte meg Wang szerzetest, hogy a tunhuangi barlangkönyvtár tekercseit tanulmányozhassa. Marco Polo útleírása ugyancsak kedvenc olvasmánya volt Stein Aurélnak, és expedíciói során a térképkészítésnél is mindig hasznát vette. A régi útleírások által ösztönözve, és olyan nagy kortárs utazók, mint Sven Hedin, nyomába eredve, valamint a szükséges ismeretanyag birtokában vezette több évig tartó, embert próbáló expedícióit, és vívta ki felfedezőútjaival a tudós világ legnagyobb elismerését. Egyik csodálója azt írta róla, ő volt a legnagyobb Ázsia-kutató Marco Polo óta.

Régészeti ismereteit a „modern archeológia atyjaként” tisztelt Sir Flinders Petrie munkáiból, és a korabeli feltárási beszámolókból szerezte. A legújabb technikai újdonságok alkalmazásával tárta fel Belső-Ázsia elfeledett „romvárosait”, sőt ő fedezte fel a selyemutat is. Expedícióin számtalan fényképfelvételt, és térképet készített, időskorában még a légi térképezést is kipróbálta. Felfedezőútjain magas rangú támogatók segítették, munkájában kitűnő barátok álltak mellette. Útitársait mindig maga választotta, hiszen évekig tartó összezártságban kellett egymás mellett élniük és dolgozniuk, és irántuk mindig teljes felelősséggel viseltetett. Családot azonban nem alapított, mert a tudományos munkáról és a hosszú utazásokról nem akart lemondani.

Álma csak részben vált valóra. Eljutott Afganisztánba, de tervét, hogy Nagy Sándor nyomait teljesen felkutassa, már nem tudta valóra váltani, mert megérkezése után nem sokkal, október 26-án meghalt. A kabuli keresztény temetőben nyugszik, sírfeliratának utolsó sora is tanúsítja, hogy nagyon szeretetreméltó ember volt.

Stein Aurél életének főbb eseményei

A kiállítás megtekinthető  a könyvtár nyitva tartási ideje alatt 2012. november 27. és 2013.  február 23-a között, a VII. emeleti katalógustérben. Belépődíj: 400 Ft. Beiratkozott olvasóinknak a kiállítás látogatása ingyenes.