Színházi családok, színházi dinasztiák – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/06/23 - 2018/07/14

A mesterség sokszor apáról fiúra szállt. Elvárás is volt annak idején, s valamiféleképp sokszor napjainkig is az. A színészmesterséggel nem volt ez teljesen így. Az esetek nagyobbik részében a család ellenezte, nem nézte jószemmel, ha fiúk, nem is beszélve arról, ha féltett, dédelgetett leánykájuk színésznek állt, s ráadásul idejében nem józanodott ki belőle.

Jókai, Petőfi s még a puritán, visszahúzódóbb természetű Arany János is fiatalon felcsapott színésznek, hogy aztán hamar kiábránduljon. Néha a család később mégis kénytelen volt belenyugodni, hogy a rendes polgári foglalkozás helyett színész lett valamelyik gyerekükből, s később sokszor még büszke is volt rá. Szathmáry Józsefből így lett később Szigligeti Ede néven híres drámaíró, rendező, vagy egresi Galambos Pál református lelkész gyermekeiből Egressy Gábor és Egressy Béni.

De sokszor még a színészházaspárok sem szerették volna, hogy gyermekük egyszer a nyomdokukba lépjen, jól ismerve a színház és a színészélet árnyoldalát. Mégis, nem egy híres színész családról, színész dinasztiáról tudunk, melyeknek nem egy tagja híressé vált, s még ma is jól cseng a neve. Ezek közül emeltük ki talán a ma is legismertebbeket, a Lendvayakat, az Egressyeket, a Vízváryakat, a Márkusokat és a Latabárokat, s mutatjuk be a korabeli grafikák és fényképek segítségével történetüket és családfájukat.

A kiállítás kurátora:  Kis Domokos Dániel, Dr.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Színháztörténeti Tár – Zeneműtár katalógustere.

Látogatható 2018. június 23-tól 2018. július 14-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között.

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.