Képek a történelmi Magyarországról. Tájak, viseletek

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/11/06 - 2013/02/23

A magyar viseletek története című, 1900-ban készült reprezentatív mű hasonmás kiadásának megjelentetése alkalmából Képek a történelmi Magyarországról. Tájak, viseletek címmel nyílik meg új kiállításunk.

A kiállítás két részből áll. 

Az első rész, A magyar viseletek története című tárlat (V. szint, Nemzeti Ereklyetér) szorosan kapcsolódik Nemes Mihály és Nagy Géza 1900-ban megjelent, azonos című művéhez, amely tanulságos ötvözete a kor tudományos ismereteinek és romantikus elképzeléseinek. Bár a modern kutatás sok szempontból vitatja, sőt több irányból cáfolja a szerzők korabeli következtetéseit, a maga nemében úttörő és mindmáig páratlan könyv gyönyörű metszeteivel és érdekfeszítő magyarázataival mint tudománytörténeti emlék is méltó mai figyelmünkre.

E munka hasonmásának megjelenése alkalmából a kiállítás első részében olyan műveket mutatunk be, amelyek mintaként szolgáltak vagy forrásként segíthették a szerzők munkáját. Előbbire példaként említhetők az erdélyi vagy más külföldi, a korban ismert viselettörténetek, utóbbira leginkább a Krónikák, vagy az arisztokrata ősgalériák.

A kiállítás második részében (VII. szint Katalógustér) – mintegy kortörténeti előzményként – „A Történelmi Magyarország XVIII–XIX. századi táj- és viseletábrázolásai” ismerhetők meg. A korabeli könyvek, folyóiratok és metszetek áttekintést nyújtanak arról, milyen témák iránt érdeklődtek őseink, illetve milyennek látták honi és külföldi művészek világunkat az önmegismerés és nemzetté válás e fontos századaiban.

A kiállítás első része 2012. november 6. és november 22. között, második része pedig 2012. november 6. és 2013. február 23. között tekinthető meg. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.