Tr(End of Print) – Homage to Books

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/10/19 - 2012/12/22

Az Országos Széchényi Könyvtár 2012. október 19-én 14 órakor szakmai előadásokkal nyitja meg a Tr(End of Print) – Homage to Books című könyvművészeti és tipográfiai kiállítását. A válogatott, 21. századi szép magyar könyveket a Typochondria sorozat záró, 10. poszterkiállítása egészíti ki.

Előadóink – Tillmann József filozófus, esszéista, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Filozófia és Kommunikációelmélet Tanszékének tanára, Orbán György, a Ráday Könyvesház vezetője és  Székffy Tamás, az ekonyvolvaso.blog.hu szerzője – személyes véleményüket fogalmazzák meg arról, hogy mi a könyvművészet, a művészi gonddal nyomtatott szöveg, a betűművészet. Beszélnek arról is, hogy, van-e még létjogosultsága a képnek digitális társadalmunkban, s hogy milyen „válaszokat” ad(hat)unk a digitális világ kihívásaira.

Manuel Castells, az információs társadalom témakörének egyik legismertebb kutatója a könyvnyomtatás korszakának végét jövendöli. Életünk valóban gyökeresen megváltozott: az elektronikus – majd pedig a digitális – kommunikáció elterjedésével egy, (ha nem is merőben új) ám az előzőtől eltérő virtuális valóságot hívott életre mindaz, amit ma napi szinten látunk (gyakran még olvasunk) és használunk. A kiállítás David Carsontól kölcsönzött – és a maga idején híressé lett – címe elé a szerényebb TR betűket illesztve talán cáfolatát adjuk annak, hogy hamarosan teljesen megszűnik a nyomtatott kultúra világa.

A kiállítás kurátora Maczó Péter DLA, a MOME Tervezőgrafika tanszékének tanára.

A kiállítás 2012. október 19. és december 22. között tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár Corvina termében, keddtől szombatig 10-től 18 óráig. A belépőjegy ára 600 Ft.