Vörös Csillagok – kamarakiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/03/19 - 2019/10/12

 

Az ismeretlen görlök a Széchényi Könyvtárban!

Március 19-én Vörös csillagok – A Rákosi korszak szórakoztatóipara és a szocialista revűk [sic!] címmel, Dr. Molnár Dániel nemrég megjelent azonos című könyve alapján nyílt meg a Színháztörténeti Tár kiállítása, mely a két világháború közti pesti szórakoztatóiparról készült nagysikerű tárlat folytatása.

  • Mi történt a harmincas évek világhírű pesti mulatóival 1945 után?
  • Mennyire erotikus egy szocialista revü?
  • Hogyan alakították át a Városliget szórakozóhelyeit?
  • Melyik színésznő kapta karrierjét besúgásért cserébe az ÁVH-tól?

Az 1950-es évek elfelejteni kívánt sztálinista show-műsoraiban a számos ma is ismert (Honthy, Alfonzó, a Latabárok stb.) előadó mellett sok már akkoriban sem ismert előadó szerepelt. Sőt, olyanok is, akiket akkor még nem ismertek, de mára közismertté váltak (Romhányi József, Szilágyi György, Szenes Iván, Klapka György stb.). A korszak politikai irányítása a színházban is csak saját propagandája szócsövét látta, ezért megkísérelték a korábban „csak” szórakoztató műsorokat „tartalommal” megtölteni. A kiállítás korábban még nem látott eredeti fotókon és emlékeken keresztül mutatja be ezeket a műsorokat és azt, hogyan alakult a favorizált és a letiltott színésznők, revüsztárok karrierje a korszakban.
A kiállítás kurátora: Dr. Molnár Dániel

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Színháztörténeti Tár – Zeneműtár katalógustere.
Látogatható 2019. március 19-től 2019. július 20-ig, keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton 9.00 és 14.00 óra között. A kiállítást október 12-ig meghosszabbítottuk, így az a nyári zárás után ismét látogatható.

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Meghívó


A megnyitó képekben

Képek a kiállításról

Rövid videó a tárlatról

Gyökössy Zsolt rendező megnyitó-beszéde