Zichy megrajzolt hősei – Kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/06/15 - 2016/10/28

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Zichy Mihály által illusztrált díszalbumai

Zichy, mint Gustave Doré, rendkívüli zseni ... egy tehetségével mindig kitörőben lévő kráter.”-írta róla Théophile Gautier (1811–1872) nagy francia költő és kritikus.

Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben, grafikai alkotásainak száma ezrekre megy, ezeknek azonban csak egy kisebb hányada ismert Magyarországon. Sosem festett giccses gyümölcsös tálat, virágot, de a természeti tájak is ritkán ihlették meg; korai alkotásaiban is már a fájdalom, szenvedés, mély emberi tragédiák bemutatásán fáradozott.

A művész 1847 és 1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással –, csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is hivatott bemutatni.

A tárlat különlegessége lesz II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma, amelynek másik, nagyközönség számára is elérhető példánya a szentpétervári Ermitázsban tekinthető meg.

A kiállítás második részét a Zichy által illusztrált díszkiadásban megjelent magyar irodalmi művek alkotják. Bár Zichy élete nagy részében egy hatalmas festmény megfestésével kívánta elérni az ismertséget és megbecsültséget, végül elismerte, hogy legtöbbet az irodalmi művek illusztrálásakor nyújthat, ezért vállalkozott Az ember tragédiája, az Arany-balladák és Petőfi díszkötésű műveinek illusztrálására.

Rajzai az irodalmi művek mellérendelt, szöveg-kép egységének kompozíciójában, azokkal teljesen egyenértékűek. Ezek a munkái biztosították hazánkban Zichy-halhatatlanságát.

Még életében megjelent a pályafutását és műveit bemutató díszalbum, amelynek egy dedikált kiadása is helyet kap a kiállításon, ahogy számos más könyv illusztrációja ( Garay-album, Aradi vértanúk albuma, Rustaveli grúz szerző eposza, Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben kiadványa) is. Sok egyéb rajz mellett megismerheti a látogató Lermontov orosz költő híres, gyötrődő Démon-jának képeit, amelyeket Miklós nagyherceg kívánságára készített Zichy.

Kiállításra kerül a Tizenkét illusztráció Faust-hoz című könyv, ahol a költeményhez készített tollrajzait kézzel írt sorokkal egészítette ki a művész, és megtekinthető lesz Zichy Mihály első önállóan illusztrált magyarországi műve, A leányvári boszorkány első kiadása is.

A kiállításon a díszalbumok mellett láthatóak lesznek az OSZK Kézirattárából származó fényképek, a  Zichy-levelezés vonatkozó darabjai, és a  könyvtár zeneműtárának állományában lévő, nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.

Látogatható 2016. október 28-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés: 2016. szeptember 27., (kedd) 15 óra, Díszterem
Tárlatvezetések időpontjai:

  • Szeptember 20., 14.00
  • Szeptember 29., 11.00
  • Október 14., 11 óra
  • Október 21., 11 óra

Meghívó

Facebook-esemény

Zichy Mihályról szóló tartalmak a blogunkban


A megnyitó képei

A kiállításról szóló hírek