Kedves Barátunk!
2021. január 11.

Szcenikai gyűjteményünk bábtörténeti részében igen jelentős helyet foglal el Bródy Vera báb- és díszlettervező életművének jelentős része. A mai közönségnek és színházcsinálóknak emlékidéző, az utókor számára történeti jelentőségű a művésznő ajándéka, hagyatéka. E heti hírlevelünkben a közelmúltban elhunyt alkotóról is megemlékezünk.

Rákóczi-emlékek – Zólyom. Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Ahogyan az impériumváltás időszakában történelmi és művészeti emlékeink Felvidék-szerte nem kerülhették el sorsukat, ez történt a zólyomi Rákóczi-szoborral is. A műalkotás alig több mint egy évtizedig állhatott az Erzsébet parkban. Eltávolításának (ledöntésének?) körülményeiről nincs pontos adat. Balassa Géza régész professzor visszaemlékezését halála után fia, Balassa Zoltán közölte A Hét című felvidéki lapban. Ennek alapján a helyéről eltávolított szobrot egy zólyomi gazda rejtette el a városháza egyik gazdasági épületében.

További részletek

Bródy Vera hagyatéka színháztörténeti gyűjteményünkben
Korábbi gyűjteményi gyarapodás Folyamatos

Bródy Vera (1924. október 24. – 2021. január 5.) Munkácsy Mihály- és Jászai Mari-díjas, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett báb- és díszlettervező alkotásait, vázlatait már sok évvel ezelőtt átadta a nemzeti könyvtár színháztörténeti gyűjteményének – Somorjai Olga kollégánk gondjaira bízta hosszú és sikeres színházi pályájának grafikáit és tervlapjait, könyvtárának különleges és értékes darabjait.

További részletek

Béli István – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A Munkák és napok – és kincsek címet viselő blogsorozatunk legújabb részében Béli István ex libris gyűjteményét ismerhetik meg. Kisgrafikai gyűjteményének pontos darabszáma nem ismeretes, de megközelítőleg 8–10 ezres nagyságrendű lehetett, amelyet országonként, azon belül pedig a művészek neve szerinti rendben tárolt. Téma és alkotó tekintetében mindenféle grafikát gyűjtött, de főleg a hagyományos technikával (fa-, linómetszet és rézkarc) készült munkákat vette be kollekciójába.

További részletek

Újraindult másolatkészítési és digitalizálási szolgáltatásunk
Könyvtári szolgáltatás Folyamatos

Az Országos Széchényi Könyvtár ismét fogadja a másolatkészítési és digitalizálási megrendeléseket. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 10 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük.

További részletek

Meghosszabbítottuk a zárvatartás ideje alatt lejáró olvasójegyek érvényességét
Könyvtári szolgáltatás 2021. március 2-áig

A 2020. október 1. és 2021. március 1. között lejáró olvasójegyek érvényességét 2021. március 2-áig hosszabbítottuk, amelynek köszönhetően olvasóink továbbra is hozzáférhetnek előfizetett adatbázisainkhoz.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd