Kedves Barátunk!
2021. március 22.

Egy Babits-kézirat utáni nyomozással folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár legújabb online sorozata. A Zoom-on követhető alkalmakhoz Ön is díjmentesen csatlakozhat!

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből
ONLINE ELŐADÁS 2021. március 24., 17 óra

Fél kézirat, fél siker? – Nyomozás Babits Mihály Az európai irodalom történetének című kézirata után. Az eredetileg kétkötetes munka 1934-ben és 1935-ben jelent meg, majd a mű 1936-ban egyesített, „átdolgozott és bővített végleges” formát kapott. A költő hagyatékából azonban hiányzik az első rész kézirata, míg a második rész, illetve az utólagosan írt fejezetek szinte hiánytalanul rendelkezésünkre állnak. Hová tűnhetett Az európai irodalom története első részének kézirata? Mit kezdjen a kutató a források „féloldalasságával”?

További részletek

Kutasson az Oxford University két adatbázisában is!
ONLINE ADATBÁZIS 2021. október 31-ig

Könyvtárunkban 2021. október 31-ig távolról is hozzáférhető az Oxford University Press két adatbázisa, az Oxford Handbooks Online és az Oxford (Grove) Art Online. A távoli elérést beiratkozott olvasóink számára biztosítjuk.

További részletek

Könyvtárak az online térben
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Tech Tools for Engagement című nemzetközi rendezvényen neves kulturális intézmények munkatársai osztották meg tapasztalataikat az online programok szervezésével, technikai kivitelezésével kapcsolatban. Munkatársunk, Hutai Zsófia a nemzeti könyvtár képviseletében vett részt a fórumon.

További részletek

Frontszínház születik – 2. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Egyed Zoltán (1894–1947) hadnagyot, az újonnan alakuló frontszínházi társulat művészi vezetőjét többek között Karády Katalin felfedezőjeként tartják számon. Ez a színház már nem az olasz fronton, hanem Kelet-Galíciában alakult meg, Wolhinában – Volhínia, Volinyi terület, Wołyń, Wołyńa, a mai Ukrajna északnyugati részén – mivel ide rendelték ideiglenesen a győztes 20. honvéd gyalogos hadosztályt.

További részletek

Könyvtárak és olvasók: összetartozunk
FELHÍVÁS FOLYAMATOS

Az Országos Széchényi Könyvtár nemzeti könyvtárként, egyben kultúrstratégiai intézményként képviseli a szakmát, annak teljes intézményhálózatát és partnerszervezeteivel együtt olyan fontos társadalmi kérdésekben vállal kezdeményező szerepet, mint az oltásnépszerűsítő kampány.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd