Kedves Barátunk!
2019. február 4.
Corvina-finisszázs! A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításunk utolsó hetében csütörtökön a nyilvánosság előtt beszélgetnek legnevesebb corvina-kutatóink a szakterületük előtt álló kihívásokról, a vasárnapi bónuszprogramunkon pedig két corvinát is fellapozunk a látogatóink jelenlétében.
Opera és nacionalizmus
Könyvbemutató 2019. február 6. 17 óra

Lajosi Krisztina Staging the Nation. Opera and Nationalism in 19th Century Hungary című, 2018-ban (Leiden–Boston: Brill) megjelent kötetének bemutatója Sirató Ildikó színháztörténész, a Színháztörténeti Tár vezetője, Kim Katalin zenetörténész, Bozó Péter zenetörténész és Imre Zoltán színháztörténész részévételével.

További részletek

Corvinakutatás ‒ Hogyan tovább? Nyilvános műhelybeszélgetés a 15‒16. század könyvkultúrájáról
Műhelybeszélgetés 2019. február 7. 17 óra

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításunk szakmai zárórendezvényén Földesi Ferenc különgyűjteményi igazgató vezetésével a téma legavatottabb ismerői – Békés Enikő, Lauf Judit, Madas Edit, Mikó Árpád, Monok István, Pajorin Klára, Pócs Dániel, Rozsondai Marianne, Sarbak Gábor és Szörényi László tudományos kutatók, valamint Zsupán Edina, a kiállítás kurátora – a 15–16. század könyvkultúrájának tágabb kontextusába helyezve vitatják meg a corvinák kutatásának lehetséges jövőbeli útjait.

További részletek

Kesztyűs kézzel – két eredeti corvina átlapozása
Kiállítás 2019. február 10. 16 óra

Mátyás király kódexeit lapozva fedjük fel egy nyomozás részleteit. A Philostratos-corvináról csak nemrégiben derült ki, hogy valószínűleg nem Firenzében, hanem Budán készült. Zsupán Edina, A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás kurátora a kötetet bemutatva meséli el a látogatóknak, hogyan jutottak erre a felismerésre.

További részletek

A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Kiállítás 2018. november 6-tól 2019. február 9-ig

A Bibliotheca Corviniana már Mátyás király idejében elnyerte a kortársak elismerését, szétszóródása óta pedig a világ legnevesebb könyvtárai is legféltettebb kincseik között tartják számon a corvinákat. A kiállítás az uralkodó Budán készült darabjaira koncentrál, számos jelentős hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönözve corvinákat.

A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás médiapartnere az M5 Kulturális csatorna.

További részletek

Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek
Kiállítás 2018. november 20-tól 2019. március 9-ig

A tárlat célja egyrészt, hogy bemutassa: miként definiálták saját korában és később szépírók és irodalomtörténészek az írónőt, költőnőt, leányt, asszonyt és anyát. A kiállítás egyúttal új kérdéseket, megközelítéseket is felvet.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd