Kedves Barátunk!
2019. június 11.

Irodalom- és sajtótörténeti időutazással készül az Országos Széchényi Könyvtár az Ünnepi Könyvhétre. A részletes programokról hírlevelünkben olvashat bővebben.
Kérjük, kísérje figyelemmel könyvtárunk nyári működési rendjét!

Irodalom- és sajtótörténeti időutazás az OSZK Kiadóval az Ünnepi Könyvhéten
90. Ünnepi könyvhét 2019. június 13–17.

Köztársasági elnöki különdíjjal jutalmazták az Arany János-emlékév alkalmából megjelent, „Volt a hazának egy-két énekem” ARANY 200 című kötetet. A Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna által szerkesztett könyv az Arany-bicentenárium kapcsán megrendezett éves OSZK Tudományos Ülésszakon elhangzott előadásokat tartalmazza és a Gondolat Kiadóval közösen jegyzett Bibliotheca Scientia et Artis sorozat jubileumi, tizedik kötete. Az ünnepélyes díjátadót az Ünnepi Könyvhét nyitónapján tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az OSZK Kiadó pénteken dedikálásokkal, vasárnap kora délután pedig a színpadi programok részeként könyvbemutató beszélgetéssel is várja az érdeklődőket.

További részletek

Lipták Dorottya emlékkonferencia – A populáris/tömegkultúra termelésének kezdetei Magyarországon
Konferencia 2019. június 12.

Tavaly elhunyt kollégánk, Lipták Dorottya emlékére és tiszteletére konferenciát szervez a nemzeti könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Sajtótörténeti Munkabizottsága. A konferencián Lipták Dorottya több volt kollégája, közvetlen munkatársa is előadást tart. Többek között szó lesz a tömegtájékoztatás kérdéseiről az országgyűlésen, a tömegtájékoztatás kezdeteiről a katolikus egyházban és egy kerekasztal-beszélgetéssel is várjuk látogatóinkat, amelynek témája a populáris/tömegkultúra 19. századi történetének kutatása.

További részletek

Vörös csillagok – A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük
Kiállítás 2019. július 20-ig

Molnár Dániel színháztörténész szerint a magyarországi sztálinizmus pesti show-bizniszének máig tart a hatása. A kamarakiállítás a nemzeti könyvtárban és magángyűjteményekben őrzött fényképek és dokumentumok segítségével idézi meg az ötvenes évek elfelejteni kívánt szórakoztató műsorait és azok ma is ismert szereplőit.

További részletek

Hajrá, magyarok! – Négy világbajnokság 2019-ben
Kiállítás 2019. október 31-ig

Asztalitenisz, vívás, kajak-kenu és öttusa. A sorolt sportágak alkotják a Plakát-és Kisnyomtatványtár kamarakiállításának témáját. A nemzeti könyvtár munkatársai közül többen sportoltak, vagy sportolnak a mai napig. A kiállításon néhány olyan tárgyat, oklevelet, kupát és érmet is bemutatunk, amely azt bizonyítja, hogy nem csak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Könyvtárunk új működési rendje
Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd