Kedves Barátunk!
2020. november 16.

Bár az olvasótermek átmenetileg nem látogathatók, beiratkozott olvasóink számára előfizetett adatbázisaink egy része továbbra is elérhető otthonról. Többek között erről is olvashat legújabb hírlevelünkben.

November 11-től átmenetileg zárva tartunk
Járványügyi intézkedés 2020. november 11-től

Az Országos Széchényi Könyvtár a koronavírus-járvány miatt november 11-től felfüggesztette személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatásait. Olvasótermeink zárva tartanak, a helyszíni, személyes részvételt igénylő rendezvényeink elmaradnak. Beiratkozott olvasóink számára előfizetett adatbázisaink egy része továbbra is elérhető otthonról.

További részletek

„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?”
Videókonferencia és workshop 2020. december 2.

Honlapok és blogok rendszeres aratása mellett idén az Országos Széchényi Könyvtár Webarchiválási Osztálya kísérletbe kezdett a közérdekű közösségimédia-tartalmak (Facebook, Instagram) archiválásával, miközben az év aktuális eseményeiről (koronavírus-járvány, Trianon 100, Rákóczi-emlékév) külön gyűjteményeket készít. Többek között erről is szó lesz a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, webarchiválással foglalkozó rendezvényen.

További részletek

Kossuth-szobrok – Marosvásárhely. 2. rész
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A múlt század fordulóján az erdélyi városok közül kétségkívül Marosvásárhely büszkélkedhetett az egyik legszebb főtérrel. A tágas teret övező épületek és templomok látványát jól kiegészítette az itt felállított két emlékmű is. A legnagyobb magyarról elnevezett téren egymással szembefordulva állt a szabadságharc vezérének és az erdélyi hadsereg tábornokának szobra, de a marosvásárhelyieknek csupán 20 év adatott, hogy ebben a látványban gyönyörködjenek.

További részletek

1956 – történelem röplapokon
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

„1956 – történelem röplapokon” címmel újabb, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető digitális adatbázissal jelentkezett az Országos Széchényi Könyvtár. A forradalom első két napjából kizárólag röplapok maradtak fenn. A szöveges plakátokhoz szükséges, igényesebb nyomdák október 25-től álltak fokozatosan a szabadságharc rendelkezésére. Nem csupán a budapesti, de a vidéki eseményeket is jól dokumentálják a különböző városokban előállított kisnyomtatványok. E sorozatban a magyaron kívül kétnyelvű, magyar–orosz dokumentumok is találhatók.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd