A költészet napja után – a hódoltság török vers- és zenekultúrája

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/04/12

Az Orientalisták az OSZK-ban című, a Kelet kultúráját bemutató előadássorozat harmadik estéjén Sudár Balázs tart előadást 2017. április 12-én 17 órakor A költészet napja után – a hódoltság török vers- és zenekultúrája címmel.

Sudár Balázs előadása a hódoltság irodalmi és zenei világába vezeti be a hallgatóságot, szóban és énekben egyaránt.

Az oszmán hódítók ugyan fegyverrel érkeztek Magyarországra, és a megszerzett területeken túlnyomórészt katonák és családjaik telepedtek meg, mégsem nélkülözték saját kultúrájuk javait. Azon a néhány tucat településen, ahol ténylegesen berendezkedtek, nagyon gyorsan kiépültek a társadalmi és a kulturális élet intézményei: az imahelyek, az alap és főiskolák, a kolostorok, a fürdők. A török népi kultúra – lényegében törökök hiányában – nem jutott el idáig, de az elit – oszmán – kultúrája igen. Éppen olyan verseket írtak és olvastak, éppen olyan dallamokat játszottak itt is, mint a birodalom centrumaiban.

Sudár Balázs (1972) az ELTE BTK-n szerzett történészi, tanári és török filológusi diplomát, majd PhD-fokozatot. Jelenleg az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője.

Fő kutatási területe a hódoltság oszmán–török kulturális élete. Irodalom- és zenetörténeti kérdésekkel foglalkozik, valamint a hódoltság muszlim vallásosságával, elsősorban a dervisrendek világával.

˜„Fegyverek közt a (török) múzsák...” – interjú Sudár Balázzsal a könyvtár blogjában.

1990-ben Kobzos Kiss Tamás tanítványaként került a Musica Historica Együttesbe, amelynek 2011-ig volt aktív tagja. 1997-ben kimondottan a régi török zene előadása céljából megalapította meg a Canlar zenekart.

Sorozatszerkesztő és házigazda: dr. Tüske László főigazgató
Az előadás és a beszélgetés helyszíne a VI. emeleti Díszterem
Időpont: 2017. április 12. 17 óra

Az Orientalisták az OSZK-ban címmel a Kelet kultúráját bemutató sorozatunk keretében az első alkalommal az Iszlám Államról és az iszlamizmus eszmetörténeti, illetve geopolitikai aspektusairól szóló könyveket mutattuk be, a második alkalommal pedig Komoróczy Géza tartott előadást Írástudók, értelmiségiek a történelemben címmel.

Az esemény a Facebook-on

A rendezvény plakátja

A sorozat plakátja


Az esemény képekben