KönyvTÁRlat VII/10. Illusztris kezeink

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/09/13

 

A KönyvTÁRlat Játékos évadának következő délutánjának központi programja egy kerekasztal-beszélgetés a magyar gyerekkönyv-illusztrációról. Vendégeink: Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész, Dániel András illusztrátor.

Akik megmondják:

Varga Emőke főiskolai tanár

Szekeres Nikoletta irodalomtörténész, a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) vezetőségi tagja

Dániel András illusztrátor

A beszélgetést vezeti: Visy Beatrix

Aki megrajzolja:
Agócs Írisz illusztrátor – a beszélgetés közben kivetítőn követhető élő közvetítést adunk egy illusztráció készüléséről.

 

A beszélgetésen a következő témakörökben alkotunk markáns véleményt:

  • Kimászott-e, s ha igen, miként a gyerekkönyvkiadás színvonala a rendszerváltást követő zűrzavaros, igénytelen és giccses kiadványoktól is hemzsegő gödörből?
  • Hogyan látják a szakértők és az illusztrátorok a gyerekkönyv mai helyzetét?
  • Milyen szerepe, milyen lehetőségei vannak az illusztrációnak, a vizuális tartalomnak?
  • Mire jó az Év Gyermekkönyve Díj?
  • Vannak-e kapcsolódási pontjai a kortárs könyvgrafikáknak az elmúlt korszakok olyan nagy alkotóihoz, mint például Hincz Gyula, Würtz Ádám, Réber László, Reich Károly, Kass János vagy Marék Veronika?
  • Lehet-e vizuális irányokról, illusztrációs trendekről beszélni? Mi alapján értelmezzük, értékeljük a gyerekkönyvek képeit, látványait?
  • A grafikus legyen grafikus? Szerencsés-e, ha író és illusztrátor ugyanaz a személy, ha a szerző komplex gyerekkönyvekben, projektekben bontakozik ki?

A rendezvényen Minitárlatot rendezünk be kortárs illusztrátorok munkáiból. Hogy mutatnak egymás mellett Szegedi Katalin, Baranyai (b) András, Takács Mari, Herbszt László, Molnár Jacqueline vagy Sulyovszky Sarolta, Kárpáti Tibor és további művészek alkotásai.

Időpont: 2018. szeptember 13. 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Vár és az Oroszlános Udvar felől.)
A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Plakát

A rendezvény videófelvétele

# KönyvTÁRlat