KönyvTÁRlat VI/5. A szeretni tudás művészete

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/01/19

Az Országos Széchényi Könyvtár irodalom- és kultúrtörténeti rendezvénysorozata, a Könyvtárlat immáron a 6. évadjának a felénél jár. Az ún. „testes évad”-ban a szervezők az emberi test egyes részei kapcsán kértek fel rangos előadókat, hogy tág értelmű kontextusokban ezek mentén tartsanak érdekfeszítő előadásokat. Minden esthez egy-egy intézményi kutató kolléga is társul, aki a témához kapcsolódva a Nemzeti Könyvtár valamely kincsét, ereklyéjét, dokumentumát vagy dokumentumcsoportját mutatja be, teszi ezen az egy napon valóban is „kézzelfoghatóvá”. Az esteken lehetőség nyílik kérdezni az előadóktól, s minden alkalmat közreműködő további meghívottak is színesítenek.

A magyar kultúra napja előtt, január 19-én a SZÍV kerül a középpontba, és általa a „Szeretni tudás művészete”.

Kit szeretsz? Magadat, a magad fantáziáját, vagy a másikat? Férfi és nő, animus és anima. Szeretet, szerelem, megismerés – régen és most. Ellentétek és hasonlóságok. Szabadság és korlátozás. Megadod-e a kibontakozás lehetőségét a másiknak? Hogy azzá legyen, aki? Vagy azt szeretnéd, ha azzá lenne, akivé te akarod tenni? Szabadság és szerelem összefüggései, érosz és az egyetemes rokonszenv. Pügmalión története – és a Pügmalión-effektus. Test és lélek, erotika és szexualitás. A pornográfia hazugsága. Építő személyesség és roncsoló személytelenség. És a gyerekek? „Mi védi meg?” – felkészülés a kamaszkorra, magzati kortól. Az érzelmek iskolája. Magunkhoz is csak a másik emberen keresztül juthatunk el. Így hát a szeretet vezet a valódi éntudatig, öntudatig. Az est fővendége, Vekerdy Tamás pszichológus, író minden bizonyára lenyűgöző előadását a fentebbi témák köré fűzi. Érdemes lesz meghallgatni!

Vekerdy tanár úr előadását követően az est házigazdája, Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója (s egyben a programsorozat koordinátora) egy konkrét esetnek, egy fergeteges szerelemnek a szépségeibe és gyötrelmeibe avat be bennünket, A szív komédiája című blokkban. Ady Endre és múzsája, Léda viharos szerelmét megidézve ezúttal is igazi csemegéket láthatnak majd, hiszen két eredeti Ady-kézirat, s két Lédának dedikált Ady-kötet szolgáltatja mindehhez az apropót, melyek megtekinthetők is lesznek az est során, a párosság jegyében…

A szív vállalkozása mindig megrendítő: a központi testrészünk nélkül nem élhetünk, de ez ugyanakkor mást, másokat is szolgál. Szenvedély és szenvedés közt vékonyka a mezsgye, s van, mikor a szív örömben úszik, s van, mikor kínoktól zsibbad. Mindezeket is hangsúlyozva lép fel az esten közreműködőként a Jazzation együttes, az egyik legismertebb, nemzetközi díjakkal is elismert hazai jazz-acappella formáció.

Várunk mindenkit január 19-én, csütörtökön, 17 órakor az Országos Széchényi Könyvtár dísztermébe. A belépés az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Esemény a Facebookon


Képes beszámoló az eseményről

Videó a Youtube-csatornánkon

 

# KönyvTÁRlat