KönyvTÁRlat VI/3. Vegyük kézbe a lábunkat!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/11/10

Vásárhelyi Tamás előadása

Mennyire élünk „nagy lábon”? Mióta van láb egyáltalán? Száz láb talán túl sok, a mi kettőnk pedig nem túl kevés egy kicsit? Hihetetlen és szórakoztató sokféleség rejlik a végtagok alakjában, működésében.
A láb már akkor megjelent, amikor az állatvilág még nem hagyta el a tengert, az élővilág története során azonban több alkalommal eltűnt, mert szükségtelenné vált, vagy egyenesen útban volt. A mi lábunk pedig a járás mellett egy sor más funkciót, illetve jelentést is kapott – például mint munkaeszköz, vonzerő, sőt, státuszszimbólum.

A két lábon járás és ebből következően a kéz felszabadulása a hominidák, az emberfélék privilégiuma. Az ember munkálkodni kezdett, aminek hatása az egész Földön – jó és rossz értelemben egyaránt – meglátszik. A helyzet értelmezéséhez jól használható szimbólum az ökológiai lábnyomunk vizsgálata.

Az emberiség közös, hatalmas, szimbolikus ökológiai lábnyoma összefügg jól karbantartott testünkkel.

Vajon mekkora az Ön ökológiai lábnyoma? És hogyan lép, mit tesz azért, hogy „kézben tarthassa” ennek nagyságát? Megkerülhetetlen kérdésekről van szó, ha ki akarunk lábalni abból a lassan tarthatatlan állapotból, amibe belefutottunk.

A témáról Vásárhelyi Tamás biológus tart előadást 17 órától.

Latin Legs táncprodukció

Mire képes az emberi láb? Nem csak a kezünkkel tanultunk meg kifinomult mozdulatokat tenni, hanem a lábunkkal is – ennek legnagyszerűbb formája a táncművészet.

Szőlősi Jenő sok évig versenyszerűen, élsportként űzte a latin-amerikai és standard táncokat. Sok országban kapott elismerést latin műsoraival és táncformációival. Az esten táncpartnerével tart bemutatót.

VARÁZSGÖMB

Comenius: Orbissensualiumpictus –A' Láthato Világ... le ábrázolása... Nürnberg,1669.

Ismerje meg azt a példátlanul sikeres képes iskolai tankönyvet, amely 1658–1967 között több mint háromszáz kiadásban jelent meg, egyedülálló pályát futva be ezzel a világon!
Jan Amos Komenský (Comenius) Orbis sensualium pictus című híres munkájáról kijelenthetjük, hogy a maga idejében a feje tetejéről a lábára állította az oktatást azzal az egyszerű belátással, hogy a tanításnak a megismerendő dolgok megtekintéséből kell kiindulnia, ezért számos illusztráció díszíti. A mű csinos fametszeteit szemlélve (és enciklopédikus magyarázatait olvasva) a mai olvasó elé tárul a 17. század sokszínű világa, benne lábas és lábatlan élőlények sokaságával.

A kötet különlegessége, hogy az 1669-ben keletkezett nürnbergi kiadás egy eredeti példánya, amely a latin és a német nyelvű magyarázatok mellett először tartalmazott magyar nyelvű szöveget. Ebből a kiadásból ma mindössze hat közgyűjteményi példány ismert, ebből három található Magyarországon, de egyedül csak ez, az OSZK-ban őrzött, Apponyi Sándor gróf gyűjteményéből származó, ritkán látható darab teljes.

A 347 éve nyomtatott művet Varga Bernadett irodalomtörténész, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa mutatja be.

Tartson velünk, érdemes lesz elindulni a LÁB kínálta, majdnem végtelen távlatok felé!

Időpont: 2016. november 10. 17.00
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Díszterem

A rendezvény a NKA támogatásának köszönhetően ingyenes.

Várjuk Önöket!

Bővebben az évadról: TestesÉvad – Könyvtárlat a testről


Az esemény képes beszámolója

Nézze meg a Youtube-on az eseményt!

 

# KönyvTÁRlat