Magyar Október – szakmai bemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/03/29

 

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával A magyar szabadság éve programsorozat keretében az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Október elnevezéssel online tudástár megvalósításába kezdett. A honlapon – összegyűjtve a nemzeti könyvtár illetve más közintézmények 1956-os forradalommal kapcsolatos vizuális és hangdokumentumait – bemutatja azt az információs teret, amely befolyásolta a kor emberének tetteit, gondolkodását, amely meghatározta cselekedeteit és döntéseit.

A magyar szabadság éve programsorozat március 31-én lezárul. Ehhez kapcsolódóan 2017. március 29-én délelőtt 11 órakor szakmai bemutatót tartunk a könyvtár VI. emeleti Dísztermében a már megvalósult eredményekről és a lehetséges jövőbeli fejlesztésekről.

A honlapbemutatót kiegészíti egy minitárlat, ahol demonstrációs képernyőkön a Történeti Interjúk Tára audiovizuális gyűjteményeiből,  illetve a Szabad Európa Rádió archívumából mutatunk kapcsolódó installációkat, dokumentumrészleteket.

A Történeti Interjúk Tára audiovizuális és Szabad Európa Rádió gyűjteményeiből mutatunk be installációkat, a honlaphoz szorosan kapcsolódó tartalmakat a Díszterem előtti térben.

11:00 Bemutató

Köszöntőt mond Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

Előadást tart Dr. Simándi Irén, történész az 1956-os forradalom forrásairól különös tekintettel a mozgóképes és rádiós dokumentumokra

A Magyar Október -1956 az online térben bemutatása: Hanák Luca és Lukács Bea a Történeti Interjúk Tára munkatársai

10:00-13:00-ig

1. Egykori rádiósok a képernyőn:

  • László László – interjúrészlet
  • Ekecs Géza – interjúrészlet
  • Borbándi Gyula – interjúrészlet
  • Skultéty Csaba - interjúrészlet

2. Válogatás a Szabad Európa Rádió műsorából, és válogatás az 56-os archív felvételekből:

  • Üzenetek – 1956
  • Menekültek -1956-1957 kisfilm

3. Egy elmaradt mozielőadás emlékei: 2006-ban Hanák Gábor dokumentumfilmet készített az 1956-os forradalom eseményeiről, melyben kizárólag a fennmaradt archív mozgóképekre és a rádiókban egykor elhangzott korabeli műsorokra támaszkodott

A vetítések mellett tesztelhető, kipróbálható a honlap: személyesen tehetnek fel kérdéseket a honlapot készítő munkatársaknak.

Tárlóban bemutatunk néhányat a forradalom írott dokumentumaiból: röplapokat, hirdetményekat tekitnhetnek meg.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


Az esemény képekben