Múzeumok éjszakája 2011

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/06/24

Az eseményről készült képek a FacebookonSikeresen zajlott az idei Múzeumok éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az esemény záróközleménye

Képösszeállítás a Facebookon és a Youtubeon,  beszámolónk az Oszk blogon.

 

 

 

A programajánló:

 

A kultúra ereje – A corvináktól a digitalizálásig

Az Országos Széchényi Könyvtár a Múzeumok Éjszakájára olyan mozaikszerű programot állított össze, amely minden korosztály számára izgalmas lehetőségeket kínálva villantja fel a könyvtár sokrétű tevékenységét, este hat órától másnap hajnali kettőig kitárva kincseket őrző gazdag gyűjteményeinek kapuját.
Ezen az estén, 20.15-kor nyílik meg új kiállításunk: Valóság, álmok és rémálmok a tengeren, avagy hadi- és utasszállító hajók, páncélozott óceánjárók, úszó paloták a XX. században. Modell-és könyvkiállítás a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület szervezésében.
Minden, nálunk belépőt vásárló látogatónkat olasz ételkülönlegességgel és egy pohár borral vagy üdítővel vendégeljük meg, továbbá harmad áron, 2000 forintért vásárolhatnak jegyet az Epona Spanyol Lovasiskola 21 órakor, a könyvtár előtt kezdődő Gálaműsorára.

Legyen a „Mentorunk” és kezdje nálunk az estét, jegyeket elővételben is vásárolhat!
18.30–20.00 óra között egy extra meglepetéssel is gondoskodunk a jó hangulatról!
Sztárvendég: Vastag Csaba, az X-faktor nyertese
Előzenekar: Bamm! – rockabilly, blues, country

Láss – figyelj – csodálj! – Előadások, bemutatók óránként

 • A változatosság gyönyörködtet – A corvináktól az Anyám tyúkjáig címmel óránként más-más különleges művet mutatunk be a Kézirattár anyagából. (Corvina egy elefánt áráért; „Ej, mi a kő, tyúkanyó…!” Babits a beachen; Az etióp zsákmány; +18!!!; Szerelem, ármány, kaland – fantasztikus képregény a XI. századból; Az „Éjszaka” névadója; Csupa hamisítvány!)
 • Film és fotó – 115 éve júniusban nyílt az első magyar mozi. Szemelvények a magyar játékfilm történetéből. Kiállítás a Fénykép- és Fotóművészeti Tár anyagából
 • Így volt rég! – Európa magyarság-képe a XVI-XVII. században. Az Apponyi-gyűjtemény ritka könyvei és metszetei. Kiállítás és előadások
 • A cipőgombolótól a vaskályháig – Műszaki műremekek a XIX–XX. század fordulóján. Kiállítás
 • Egy dallam vándorútjaRákóczi-kultusz a színpadon és a zenében. Kiállítás és előadások a Rákóczi-kultuszról és a Rákóczi-indulóról.
 • 200 éve születtek – Nézze meg Liszt és Erkel kézírását, hallgassa műveiket, vegyen részt a zenei vetélkedőn!
 • Fűzés, festés, aranyozás – A könyvkötés titkai. Kötészeti bemutató. Az ívek felfűzése, félvászon kötés, kézi papírfestés. Az elkészült termékek megvásárolhatók!
 • Non-stop filmvetítések – Száz perc: Szemtanúk a XX. századról; Hogyan lett a Várból Palota?
 • Egy európai szellemiségű könyvtáros, Sallai István – Kamarakiállítás a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

„Krleža–szelet”

Együtt a család – Várjuk a jövő olvasóit is! – Folyamatos programok

 • Légy a szüleid segítségével a könyvkötés mestere! Próba–szerencse: könyvfűzés, oromszegés, minikönyv-készítés
 • „Csináld–Magad–Színház”– kézügyesség- és tudáspróba gyerekeknek és felnőtteknek. Színház makett- és díszletkészítés, hősök és gonoszok kivágása, ragasztása, színezése – az elkészült munkát vidd haza! Játssz papírszínházunkkal, nyerj a színházi fejtörőn a Színháztörténeti Tárban!

Ne tűnj el! Interaktív foglalkozás régi és új helymeghatározó eszközökkel!

Interaktív foglalkozás kicsiknek és nagyoknak a Térképtárban.

Régmúlt időkben, ismeretlen helyen járva többen tették fel a kérdést aggódva, hogy vajon kellő időben érkeznek-e meg kitűzött céljukhoz, mikor juthatnak ismét friss élelemhez és vízhez, stb. Alkalmanként ma is érezhetünk így, annak ellenére, hogy tájékozódásunkat akár műholdas navigáción alapuló eszközök is segíthetik. De ezek sem mindig tévedhetetlenek, az elmúlt hetekben olvashattunk, hallhattunk a hírekben arról, hogy egy utazót rossz helyre irányított az autójában a GPS, s így teremtett sokak életét veszélyeztető helyzetet.

Látogatóinkat játékos formában szeretnénk megismertetni a földrajzi helymeghatározás egykori és mai eszközeivel, valamint azok előnyeivel és hátrányaival.
A földrajzi helymeghatározáshoz elsősorban két adatra van, volt szüksége az utazónak, ezek az alábbiak: földrajzi szélesség és a földrajzi hosszúság.

Programunk során látogatóinknak lehetőséget kínálunk olyan műszermásolatokkal való mérésekre, amelyekről legfeljebb filmekből szerezhettek tudomást, illetve megismerkedhetnek napjaink egyre elterjedő, de ugyanakkor számos veszélyt is magában hordozó technikájával a GPS-szel.
A 2011-es program keretében lehet mérni Regiomantanus-féle nap kvadránssal, triquetummal, amelyet Ptolemaiosz mércéjének is neveztek, s ilyet használtak Vitéz János alapította Nagyváradi csillagdában is 1455 táján, valamint kipróbálható lesz a Jákob-bot is.

A 18. század legkedveltebb helymeghatározó műszere a szextáns volt.
A ma elterjedt és szívesen használt navigációs eszköz a GPS, amelynek szintén bepillanthatunk történetébe és használatának rejtelmeibe.
SextánsAki pedig sokkal többet szeretne a helymeghatározás történetéről megtudni,
javasoljuk, hogy keresse fel az alábbi honlapot is.
Látogatóinknak e különleges éjszakán tartalmas és jó szórakozást kínálunk és kívánunk!

A Térképtár az OSZK hatodik emeletén található.

 

Digitális világ – Kapcsoljuk be a könyvtárat!

Vegyen részt óránként kezdődő bemutatóinkon, olvasson e-könyvet!

 • Hogyan lesz az Ön családi dokumentumaiból történelmi emlékezet a digitális korban?
 • Digitális könyvtár mobilon
 • „Digitális szentély” – avagy Szent-Iván éj csodái, története digitális forrásainkban
 • Könyvtár a zsebünkben – Hegymászáshoz, napozáshoz…több hónapos készenlét – próbálja ki a legújabb e-book-okat!

Könyvtár séták:

 • Raktári rejtelmek félóránként, maximum 15 fős csoportoknak
 • A kötészet és a restaurátorműhely óránként, maximum 15 fős csoportoknak
 • 18, 20, 22, 24 órakor megmutatjuk az összes olvasótermünket – az ötödiktől a nyolcadik emeletig – maximum 30 fős csoportoknak. A körséta vége: utánozhatatlan, fotózható panoráma a 8. szinten.

Állandó és időszaki kiállításaink

Az új beiratkozók féláron juthatnak éves kártyához, régi olvasóink szintén féláron hosszabbíttathatják meg éves olvasójegyüket.

Kövesse az éjszaka eseményeit a Twitteren!

A Delta Mentőszolgálat áll rendelkezésünkre az Éjszaka időtartama alatt: