„Elfelejthetetlen angyalom, vedd ezt a kis könyvet…”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/10/01 - 2013/10/31

Az OSZK színes programmal vesz részt a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Október 1-től: Kultúrmorzsa, kultúrkorty, kulturális terefere
A teremtés dicsérete – Weöres Sándor versek Illés-festményekre, Illés Árpád festmények Weöres-versekre… októberben rendszeresen lesznek tárlatvezetések a rendhagyó kiállításon, amelyen a két különleges művész termékeny barátságának képei láthatók. – Publikált és publikálatlan szövegek, könyvek, kéziratok, zenei dokumentumok az OSZK gyűjteményéből, festmények közgyűjteményekből és magángyűjteményekből.
2013. október 1., 2., 4., 8., 9., 11., 15., 16., 18., 22. és 25.
A vezetések 13 órakor kezdődnek.
Ára: 400 Ft/fő

 

Október 4-től: A nemzeti könyvtár – és egy különleges Csokonai-kötet titkai
Hogyan „közlekedik” a könyv 44 ezer négyzetméteren? Melyik a legkisebb könyv, és melyik a legnagyobb kötet a könyvtárban?
A nagy őszi könyvtári körsétán érintett helyszínek: telelift központ, raktárak, kilátás a 8. emeletről. Legközelebb jövőre, a Múzeumok Éjszakáján láthatják az érdeklődők, hol őrizzük a több millió dokumentumot.

A ritkán látható helyszínek mellett megtekinthető a „Szépség Ereje a Bajnoki Szívenn” című könyvritkaság is, amely egy egyedi Csokonai Vitéz Mihály-kötet, Lillának dedikálva a szakításuk után.

Időpontok: 2013. október 4., 11., 18. és 25. – 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18 órakor, maximum 15 fős csoportok számára
Ár: 600 Ft/fő/felnőtt, 300Ft/fő/diák

Október 4., 11., 18., 25.: Könyvdoktor rendel – a könyvkötés és a restaurálás műhelytitkai csak négy alkalommal!
Hogyan mosható a papír? Mit tehetünk egy poros, sáros, gyűrött, hiányos, egérrágta térképpel vagy könyvvel? Miért felejtsük el a celluxot?
Mi fán terem a könyvrestaurátor? Miből készültek régen a papírok és a könyvek? Mi is az a pergamen? Miért jobb állapotú egy 300–700 éves papír az 50–100 évesnél? Mi az a vízjel?
Látogatás a restaurátorműhelyben, ahol a szakmai titkok mellett a résztvevők által behozott papíralapú műtárgyak állapotának javításához szakértőink adnak tanácsot a bajok orvoslására. A könyvkötők útmutatása alapján minden látogató saját kis könyvet készíthet. A program végén szakvezetéssel tekinthető meg a „A rejtélyes vízjelek” című kiállításunk.

Időpontok: 2013. október 4., 11., 18. és 25. – 16 órától, maximum 15 fős csoportok számára
Ár: 1200 Ft/fő, amely tartalmazza a kiállítás belépőjegyét és a hazavihető kis könyvet is.

Október 11. „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája a suliban a város felett!
A nemzeti könyvtár kincsei – ízelítő pedagógusok számára 14 féle interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásunkból.
A workshopok felépítése:
– Petőfi forradalma és szerelme – a Kézirattárban (eredeti kéziratok, rajzok, naplórészletek, eredeti és hamis Petőfi-versek felismerése, versírás)
– A TIT titkai – mozgóképek és hangfelvételek, a Szabad Európa Rádió és eredeti filmanyag a Történeti Interjúk Tárában
– A kulisszák mögött – a Színháztörténeti Tárban 20 és 21 órakor
A program díjmentes.
Taníts könnyedén!

Október 24. KönyvTÁRlat: Bűnök és szenvedélyek – politikai gyilkosságok

14 órától várjuk az érdeklődőket a csak ezen a délutánon látható, a témához kapcsolódó dokumentumritkaságokat és eddig még nem publikált Szabad Európa Rádió és BBC felvételeket bemutató minitárlathoz kapcsolódó vezetésre, 16.30-tól pedig a Bűnök és szenvedélyek című irodalmi-kultúrtörténeti sorozatunk első programjára. Előadásaink ezúttal 1956 eseményeihez is kapcsolódnak.  A programot Dinya Dávid és a Divisi Kamarazenekar koncertje zárja.

Az NKA támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes.

Minden programra előzetes jelentkezés szükséges, legkésőbb a programot megelőző napon déli 12 óráig, a pr@oszk.hu email-címen, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9-15 óra között, pénteken 9-13 óráig.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján túl - további programjaink:

Október 3., 16.30: „Legszebb alkotás a séta” – kép/írás
Vendégünk Lábass Endre és Várnagy Tibor. A Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett pódiumbeszélgetés-sorozat első estje. A beszélgetést követően 18.órakor megnyitjuk a Képzőművészeti Egyetem grafika szakos hallgatói csoportjának kamaratárlatát, ahol Weöres Orbis pictusához kapcsolódó munkáikat mutatják be. A tárlatot megnyitja Eszik Alajos.

A rendezvények ingyenesen látogathatók.
Október 30. Jékely 100 – kamarakiállítás a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Október 31. „Itt a szabad Európa rádiója… a szabad Magyarország hangja”

2013. október 31-dikén lesz 20 éve, hogy a Szabad Európa Rádió utoljára közvetített magyar nyelven.
Ezen a napon az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára felidézi a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának történetét – a kezdeteket, az ötvenes évek hidegháborús időszakát és a magyar forradalmat, illetve a 80-as éveket, a rendszerváltozást és a búcsút 1993. október 31-én.
Az egykori rádiósok visszaemlékezései – archív és új interjúk, a rádióadások hanganyaga, filmek, dokumentumok segítségével szeretnénk legendákat és mítoszokat eloszlatni, a szemtanúk, szereplők segítségével bemutatni azt a teret, ahol a működés 42 éve alatt több száz magyar munkatárs, magyar emigráns dolgozott azon, hogy a Vasfüggöny mögé zárt Magyarországra is eljusson a „szabad hang”.

A program 2013. október 31-dikén 9 órától 20 óráig az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeletén ingyenes napijeggyel látogatható.

Plakát