Őszi ARANYlás – Kortárs költők Arany Jánosról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/10/13

„Őszbe csavarodott a természet feje” – Őszi ARANYlás kortárs költők kalauzolásával – Exkluzív tárlatvezetés Parti Nagy Lajos költő-, író-, szerkesztő-, kritikussal és Szószövés Molnár Krisztina Rita költő-, író-, műfordítóval

Időpont: 2017. október 13. 18.00–20.00

18 órától az V. szinti Ereklyetérben és a VI. szinti Manuscriptoriumban Parti Nagy Lajos költő tart exkluzív tárlatvezetést a nemzeti könyvtár bicentenáriumi Arany János-kiállításában. A tárlat – többek között – az Arany János-i költészet hatását is vizsgálja, amelynek keretében a szervezők 200 kortárs költőt szólítottak meg, hogy írjanak költeményt Arany Jánoshoz kapcsolódva. Parti Nagy Lajos beküldött költeménye, a nyúgalomb című alkotás is szerepel a tárlaton.

 

„este van lombjanyúlt sodorja az ereszt
bőv a sár bőv a vér kushad minden küszöb
keskeny a hold nyájas ujjaveszett köröm
korlát és ereszték rikoltozva vigad
néha apadiglan néha rátöriglen
hol a nyiroksötét hol a szövegöröm
futja el az erek zörgő bokrait benn
mennél messzebbre foly annál inkább apad”

Parti Nagy Lajos: nyúgalomb (részlet)

 

18.30 és 20 óra között Molnár Krisztina Rita költő várja az érdeklődőket „Szószövésre” a VI. emeleti Díszterembe. Hogyan lehet megragadni és leírni gondolatokat, érzéseket, élményeket, hangulatokat? Hogyan lehet szavakba önteni egy dallamot, egy tájat, egy tárgyat? Meg lehet-e találni és hogyan a megfelelő formákat és kifejezéseket? Ha érdekli az e kérdésekre adható választ, várjuk Molnár Krisztina Rita költő „kihelyezett” íróműhelyébe.

A programra előzetes regisztráció szükséges a jelentkező pontos nevének és életkorának megadásával: pr@oszk.hu

Az őszi ARANYlás további programjai

Galéria

Beszámoló az előadásról