„Szent Dzsingisz kán Fekete könyve” – mongol politikai prófécia a 19. századból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/05/23

 

Birtalan Ágnes előadásával folytatódik az Orientalisták az OSZK-ban című sorozatunk.

Egy egyedülálló szóbeli forrást, a „Szent Dzsingisz kán Fekete könyvét” vetette papírra 1873-ban, az akkori mongol fővárosban, Urgában Szentkatolnai Bálint Gábor, a vitatott örökségű, de a mongolisztikában kiemelkedő fontosságú gyűjtéseket végző kutató. Bálint elsőként jegyzett le terjedelmes beszélt nyelvi szöveg-corpust a volgai kalmükök és mongóliai halhák között. Anyagait ugyan nem jelenttette meg teljességében, de most több mint 100 évvel későbbi kiadásuk is igazi tudományos szenzáció tartalmilag és nyelvileg egyaránt.

A halha nyelvi anyagban található a címadó mű, melynek más párhuzama eddig nem ismert. Ahogy a címéből is kiderül, valószínűleg volt írásos előzménye, de a Bálint-kézirat egy szóbeli változat lejegyzését tartalmazza.

Az előadásban a forrás alapján szóba kerül a Dzsingisz-hagyomány 19. századi továbbélése, a buddhista és sámánista vallás megítélése, a mandzsu birodalmi keretekben élő mongolság identitástudata és politikai próféciái.

 

Birtalan Ágnes az ELTE BTK mongol filológia, orosz nyelv és irodalom valamint történelem szakán szerzett diplomát 1985-ben. Ezt követően a Mongóliai Állami Egyetemen tanult egy évig, illetve a leningrádi, Zsdanov Egyetemen orosz és mongol nyelvi részképzésen vett részt. 1991-től mandzsu tanulmányokat folytatott Bonnban, a Seminar für Zentralasiatische Studien und Sprachwissenschafton M. Weiers professzornál (1991), valamint Budapesten U. Kőhalmi Katalinnál.

Birtalan Ágnes egyetemi tanár, az ELTE BTK Mongol- és Belső-ázsiai Tanszékének, Mongolisztikai Kutatóközpontjának és Mongolisztikai Doktori Programjának vezetője. ELTE videó

 

1991-ben lett a nyelvtudomány kandidátusa az Egy századeleji ojrát népdalgyűjtemény műfajai és nyelve című disszertációjával, 2001-ben habilitált (Tanulmányok a mongol sámánizmusról és népvallásról). Forrás: Wikipédia

Interjú az előadóval az OSZK blogján

 

Időpont: 2018. május 23. 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (6. emelet)
A belépés ingyenes

Facebook-esemény
Galéria

Birtalan Ágnes honlapja

Az esemény videófelvétele