Szigetvár ostroma – Zrínyi és Szulejmán halála. Fodor Pál előadása május 9-én

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/05/09

Az Orientalisták az OSZK-ban című, a Kelet kultúráját, történetét bemutató előadássorozat negyedik estéjén Fodor Pál tart előadást 2017. május 9-én 18 órakor Szigetvár ostroma – Zrínyi és Szulejmán halála címmel.

1566-ban világtörténelmi jelentőségű események zajlottak Szigetvár falain belül és kívül. A Zrínyi Miklós vezette védők a végsőkig kitartottak az ötvenezer fős ostromló török sereggel szemben, és ezzel óriási szolgálatot tettek Európának. Miért indult ismét Magyarországra Szulejmán? Miért vállalta a biztos vereség tudatában a vár védelmét Zrínyi? Mi történt az ostrom utolsó napjaiban a szultáni sátorban és a várban? Miért és miként tartották titokban a török táborban a szultán halálát? Hol épült fel Szulejmán síremléke a későbbiekben? Miért merült ez feledésbe, és miként sikerült megtalálni a sírkápolna és a mellette kialakult zarándokváros főbb épületeinek maradványait? Mit jelent Zrínyi és Szigetvár a magyar és Szulejmán a török nemzeti tudat számára? Ezekről a kérdésekről lesz szó Fodor Pál „Szigetvár ostroma – Zrínyi és Szulejmán halála” című előadásában.

Fodor Pál (1955) az ELTE BTK-n szerzett történelem és török szakos diplomát. 1980-tól 1992-ig az MTA Nyelvtudományi Intézetében működő Orientalisztika Munkaközösség munkatársa volt. 1992 óta az MTA Történettudományi Intézet (2012-től: MTA BTK Történettudományi Intézet) kutatója, 2012-től az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója és az MTA BTK Történettudományi Intézet igazgatója. 2007-ben szerezte meg az MTA doktora címet. Szakterülete az Oszmán Birodalom 14–17. századi története, különösen az oszmán állam kialakulása, társadalmi és katonai szervezete, az oszmán politikai gondolkodás és államideológia, továbbá a magyarországi török hódítás és berendezkedés.

Sorozatszerkesztő és házigazda: dr. Tüske László főigazgató
Az előadás és a beszélgetés helyszíne a VI. emeleti Díszterem
Megváltozott időpont: 2017. május 9. 18 óra

„Zrínyi a törökökre támadva, ádáz küzdelemben áldozta életét a kereszténységért” – Interjú Fodor Pállal

Az Orientalisták az OSZK-ban címmel a Kelet kultúráját bemutató sorozatunk keretében az első alkalommal az Iszlám Államról és az iszlamizmus eszmetörténeti, illetve geopolitikai aspektusairól szóló könyveket mutattuk be, a második alkalommal Komoróczy Géza tartott előadást Írástudók, értelmiségiek a történelemben címmel, legutóbb pedig Sudár Balázs a hódoltság korának török vers-és zenekultúráját mutatta be.

Az esemény a Facebook-on


Képes beszámoló