Kedves Barátunk!
2017. április 24.
Arany János-kiállításmegnyitó

Kiállítás
2017. április 28. 11 óra
V. emeleti Nemzeti Ereklyetér és a Kézirattár Manuscriptorium kiállítótere

Az Arany János-emlékév 2017 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel Arany János-kiállítás nyílik a nemzeti könyvtárban.

További részletek
Shandongi Han-kori kőrajzolatok gyűjteménye

Könyvbemutató
2017. április 29. 11 óra
V. emelet, 516. Tanácsterem

A Shandongi Han-kori kőrajzolatok gyűjteménye című gyűjteményes kötet egyedülálló kultúrtörténeti kincstára a kínai civilizációnak. Példátlan részletességgel tárja elénk a közel kétezer évvel ezelőtti kínai kultúrát és társadalmat.
A kőrajzolatok sírboltok, templomok, ősök csarnoka falán, kapubálványokon fennmaradt domborművek, melyek mitológiai jeleneteket, történelmi vagy legendás történeteket vagy hétköznapi eseményeket ábrázolnak.

További részletek
A Föld napja

Rendezvény
2017. április 25–26. 16 órától
VIII. emeleti Társalgó

A Föld napja alkalmából könyvtárunkban, 2017. április 25-én és 26-án, kedden egy, szerdán délután pedig három előadást hallhatnak a jeles nap kapcsán. Témáink: a zöld életmódváltás, egy új gazdasági paradigma körvonalai, az életminőség ökologikus szemléletű javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem.
Az előadások mellett meghívtunk egy-egy környezetvédő civil szervezetet, hogy hozzák el kiadványaikat, beszélgessenek el az érdeklődőkkel.

További részletek
Az Ernst-kódex hasonmás kiadásának bemutatója

Könyvbemutató
2017. április 25. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Az Ernst-kódex a 12. század végén készült, amely Sulpicius Severus Szent Márton-életrajzát, más kisebb Szent Mártonról szóló szövegeket, valamint Szent István ún. kis és nagyobb legendájának legrégebbi szövegváltozatát tartalmazza. A kódex a 13. századtól a Vyšší Brod-i (Csehország) cisztercita kolostor tulajdonában volt. A 19–20. század fordulóján került el innen. Ernst Lajos műgyűjtő egy német antikváriustól vásárolta 1928-ban, akitől végül 1934-ben megvette az Országos Széchényi Könyvtár. Ernst bőkezűen támogatta a ritka forrás feldolgozását, így méltán viseli és őrzi nevét a kódex.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.