Kedves Barátunk!
2017. június 6.
Kétszeres elismerés egy kiadványunknak

Díjátadás
2017. június 8.
Az Ünnepi Könyvhét nyitórendezvényén

A Szép Magyar Könyv 2016 versenyen, ismeretterjesztő kategóriában oklevelet nyert ifj. Bertényi Iván – Boka László: Propaganda az I. világháborúban című kiadványunk. E kötet ugyanakkor az Antall József Emlékdíjat is elnyerte. A grafikai munkát és a tördelést Vincze Judit kollégánk végezte.

További részletek
Interjúzni muszáj. A magyar oral history gyűjtemények története

Konferencia
2017. június 9. 9.30 óra
1956-os Intézet – Oral History Archívum, Budapest, VII. Dohány utca 74. (II. emelet)

A konferencia fő célja, hogy feltárja, milyen szerepet játszottak az oral history gyűjtemények a hivatalos szocialista kultúrától eltérő, kritikus hagyományok megőrzésében és új formát öltésében, továbbá hogy összehasonlíthatóvá tegye a rendszerváltás történetének megismerésében meghatározó hazai oral history gyűjtemények történetét. A konferencia kifejezetten azokra az 1989 előtt létrejött oral history gyűjteményekre helyezi a hangsúlyt, melyek zavaró tényezőt jelentettek az állampárt vagy a belügy számára (tiltott, megtűrt, „zárt” gyűjtemények), illetve létezésük csak szűkebb szakmai körökben volt ismert (pl. szociológiai kutatások során készített interjúk).

További részletek
A Pray-kódex-munkacsoport beszámolója

Konferencia
2017. június 13. 9 óra
V. emelet, 516. szoba

Csaknem 250 éve fedezték fel a Pray-kódexben a Halotti beszéd szövegét. Ehhez képest a kódex mindmáig nem jelent meg nyomtatásban. Főként azért, mert olyan nagyon sok és nagyon nehezen megoldható probléma kapcsolódik hozzá. E szakmai kihívások megoldására és a kódex szövegkritikai kiadására munkacsoport szerveződött, amely először június 13-án számol be munkájáról a szakmai közönség számára.

További részletek
Asszonyokkal nem lehet vitázni

Könyvbemutató
2017. június 15. 17 óra
V. emelet, 516. szoba

Móricz Zsigmond a 20. századi klasszikus magyar irodalom emblematikus alakja. Bár több sorozatban is megjelentek írásai, az „összes művektől” még nagyon távol vagyunk. Ezek lappangó írások, melyek csak időszaki kiadványokban jelentek meg (összesen 79-ben) a kezdő és az érett, a komoly és a játékos, a lírai és a tárgyilagos, a szerelmes és kiábrándult, a fikciós és dokumentarista alkotót mutatják be, Móricz ezer arcát.

További részletek
Tízéves a Digitális Képarchívum

Évforduló

A napokban lett tízéves a Digitális Képarchívum, amely szinte teljes egészében a MEK Egyesület támogatásával épül, és a Magyar Elektronikus Könyvtárban valamint az Eleketronikus Periodika Adatbázisban levő digitalizált kiadványok képanyagának feldolgozása mellett különböző internetes forrásokból származó, illetve az alkotók által felajánlott digitális képekkel gyarapodik. Jelenleg már több mint 77500 katalogizált dokumentum található a gyűjteményben (a fotók, rajzok, festmények, térképek, bélyegek stb. mellett újabban már olyan digitális műfajok is, mint a prezentációk és az infografikák).

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.