Kedves Barátunk!
2017. október 9.
Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2017. október 11. 17 óra
V. szinti Díszterem

A keresztesek nyomába eredünk, misztikus koránmagyarázatok után kutatunk és az iszlám etika kérdésköreit boncolgatjuk az OSZK őszi kultúrtörténeti előadássorozatán. A Kelet-kutatás legfrissebb eredményeiről számolnak be a téma kutatói az orientalizmus korszerű ismereteit bemutatva. Az előadások és beszélgetések a szakma, valamint a nagyközönség számára is érdekfeszítő információkat nyújtanak a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről.
Októberi vendégünk Dr. Hajnal István ny. habilitált egyetemi docens, aki Sí’iták és aszaszinok címmel tart előadást.

További részletek
Őszi ARANYlás Parti Nagy Lajossal és Molnár Krisztina Ritával

Tárlatvezetés és irodalmi játék
2017. október 13. 18 óra: Parti Nagy Lajos exkluzív tárlatvezetése az Arany János-kiállításon
2017. október 13. 18.30: Arany 200 – Szószövés Molnár Krisztina Rita költővel
V. szinti Ereklyetér, VI. emeleti Manuscriptorium és Díszterem

Parti Nagy Lajos költő exkluzív tárlatvezetést tart az Arany János-kiállításunkon. A tárlat vizsgálja az Arany János-i költészet hatását, amelynek keretében 200 kortárs költő, író reflektált Arany költészetére, többek között Parti Nagy is. A vezetéssel egy időben Molnár Krisztina Rita költő „Szószövésre” várja az érdeklődőket. Az íróműhelyben olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miként lehet megragadni és leírni gondolatokat, érzéseket, élményeket, hangulatokat; hogyan lehet szavakba önteni egy dallamot, egy tájat, egy tárgyat; és hogy mi módon lehet megtalálni a megfelelő formákat és kifejezéseket.
A programra előzetes regisztráció szükséges a jelentkező pontos nevének és életkorának megadásával a pr@oszk.hu e-mail címen.

További részletek
KönyvTÁRlat – Játékos évad

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. október 19. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Játék a nyelvben, a mesében, a zenében, a színházban, a sportban, az irodalomban és a televíziós kvízekben. A játék az idei témája az OSZK kultúrtörténeti rendezvénysorozatának, a KönyvTÁRlatnak. Az egyes alkalmak előadásai során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy hogyan jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. A havonta jelentkező sorozat vendégei: Nádasdy Ádám, Rudolf Péter, Berecz András, Lackfi János, Vitray Tamás és Ókovács Szilveszter.
Az évadnyitó októberi rendezvényen Veszelszki Ágnes nyelvész keresi a választ arra a kérdésre, hogy milyen az ember. Az előadást követően Bodrogi Gyula színművész nyújt betekintést a nyelv játékos bugyraiba.
Az estek ebben az évadban is három részből állnak: egy 45–50 perces előadásból, egy 20–30 perces művészi produkcióból és egy 10 perces dokumentumismertetésből, mely az OSZK gyűjteményéből kerül elő.

További részletek
Magyar Október

Múzeumpedagógia
2017. október 19. és 20. Előzetes bejelentkezés alapján.
Jelentkezés

A Történeti Interjúk Tárának kulisszái mögé nézhetnek be a fiatalok októberben, ahol két múzeumpedagógiai programmal hozzuk közelebb hozzájuk az 1956-os eseményeket. Az 1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban című foglalkozáson kiderül, hogy a Szabad Európa Rádiónak milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, és a rádió egykori életébe is betekintést engedünk berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül.
Az Egy évszázad mozgóképeken című programon közel 100 év Magyar Filmhíradói kerülnek a középpontba. Részleteket mutatunk egy évszázad híradóiból: a némafilm korától egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd egymással összehasonlítva megnézzük, hogyan változik a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója.

További részletek
A reformáció könyvespolca. Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából

Konferencia
2017. október 16. 9.30-tól 16 óráig
VI. emeleti Díszterem

A reformáció könyvespolca – Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából címmel rendez konferenciát a reformáció 500. évfordulója tiszteletére az Országos Széchényi Könyvtár. Az OSZK és más nagy történeti könyvtárak állományából mutatnak be az előadók kiadás-, könyv-, kötéstörténeti vagy tartalmi szempontból olyan nyomtatványokat, nyomtatványsorozatokat és kéziratokat, amelyeknek szimbolikus vagy reprezentatív szerepük volt a magyarországi és európai reformáció történetében. Ilyenek pl. az egyes főúri családok mecénási szerepével készült reprezentatív kiadványok, a legjelentősebb zsoltáros- és énekeskönyvek, prédikációs kötetek, elmélkedő és imádságos könyvek, katekizmusok, hitvallások. A rendezvény ideje alatt kamarakiállításon látható néhány azok közül a kiadványok közül, amelyekről az előadások szólnak.
A könyvtár a konferencia napján zárva tart, ezért az épület a gyorslift folyosójáról nyíló személyzeti bejáraton keresztül közelíthető meg.

További részletek
404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?

Szakmai nap
2017. október 13. 10 órától 13 óráig
VI. emeleti Díszterem

404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? címmel szakmai napot tartunk a közgyűjtemények online tartalmainak archiválásával kapcsolatos feladatáról. Az első két órában négy vitaindító előadás hangzik el, melyeket kötetlen beszélgetés követ az elhangzott témákról, az előadók részvételével. A rendezvény iránt érdeklődőktől kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék Visky Ákos László kollégánknak a visky.akos.laszlo@oszk.hu e-mail címen.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.