Kedves Barátunk!
2017. december 4.
KönyvTÁRlat – Játék a zenében

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. december 7. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója mesél, játszik és muzsikál KönyvTÁRlat című kultúrtörténeti rendezvénysorozatunk következő estjén. A programsorozat keretében az egyes alkalmak során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy miként jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. Decemberi rendezvényünk középpontjában a zenében fellelhető játék, játékosság áll. Az estet Szemere Zita Junior-Prima-díjas operaénekesnő előadása teszi teljessé. Hagyományunkhoz híven kuriózumokat mutatunk meg gyűjteményünkből. Az év utolsó KönyvTÁRlatán Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma kapcsán ejtünk szót a zenei humorról.

További részletek
Könyvtári csend adventben

Múzeumpedagógiai foglalkozás
2017. december 9. 10–13 óra

Karácsonyra készülve időt hagyunk az elcsendesedésre. Régi karácsonyok képeslapjaival, dísz- és papírtárgykészítő kreatív foglalkozással, valamint – Arany János kiállításunkban zajló játékos foglalkozással várjuk a családokat advent idején.
Töltsék velünk a karácsonyvárás néhány óráját az Országos Széchényi Könyvtárban! A programról Andrási Erika múzeumpedagógusnál érdeklődhetnek az andrasi.erika@oszk.hu címen.

További részletek
Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2017. december 13. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Iványi Tamás Misztikus koránmagyarázat címmel tart előadást Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti előadássorozatunk idei évadának utolsó estjén.
A havonta egyszer jelentkező előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

További részletek
Kisfilmpályázat iskolásoknak

Pályázat

Pályázatot hirdetünk felső tagozatos általános iskolás osztályok számára az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából. A filmpályázat célja az iskolai könyvtárak megismerése és megismertetése diákszemmel. Ily módon kiemelendő egy, a közösség (iskola, város, osztály) számára valamely okból értékes kötet bemutatása, mely az iskolai könyvtár gyűjteményében is megtalálható. Olyan ötletes megoldásokat várunk, melyek az osztály tagjainak szerves együttműködésén alapulnak. A pályaművek közül az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a három legkiválóbb alkotást díjazza.

További részletek
Videoblogot indítottunk!

Közösségi felület
Online tér

Az első hat részben munkatársaink – Avar Anton történész, Magyar Nemzeti Levéltár és Kötél Emőke irodalomtörténész, Országos Széchényi Könyvtár – eredeti dokumentumok alapján annak jártak utána, hogy valós személy volt-e Toldi Miklós és György, hogyan zajlott az élet valójában Nagy Lajos király idején, mennyit küzdött az Arany család nemességük elismeréséért, valamint felfedjük az apróságokat is: lovagi viselet, harcászat, miért rossz a farkasok sajtója, s vajon melyik út vezetett Budára.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.