Kassa, 1995. szeptember 21.
Rendező: Verebes István

Az előadás műsorfüzetének címlapja

A nyolcvanas évektől a Bánk bán is „csínytevő rendezői kísérletek” (Szántó Judit) alanya lesz – a „Hogyan vagy partizán? avagy Bánk bán” kezdi a sort, Mohácsi János 1985-ös kaposvári rendezése, a következő ilyen kísérlet Verebes István kassai rendezése, a legutóbbi Ruszt József rendezése a Budapesti Kamaraszínházban. Képeink a kassai előadáson készültek.

„Verebes István a Kassai Thália Színházban rendezte meg vendégként a darab zanzásított változatát. A derekasan meghúzott szöveget a nemzeti panoptikum mozgó viaszfiguráival szavaltatta el. A különböző történelmi korok ruháiban és rekvizítumaival megjelenő figurák mintha egy bazári eklektikájú divatbemutatón léptek volna fel (az alcím is erre utal: történelmi divatrevü két részben) ...
Verebes a játékstílusban is végletes sokszínűséget követelt. A csipkébe bugyolált korabeli úri ficsúrt alakító Tóth Tibortól (Otto) groteszkig felfokozott karikírozó játékmódot látunk, Biberach viszont – akivel Ottónak a legtöbb párjelenete van – apró fintorokból és kézmozdulatokból fogalmazódik meg Dudás Péter játékában. Ugyanez a helyzet Gertrudis és Bánk esetében: Kövesdi Szabó Mária harsányan ágálva jelzi a közönségességet, míg Petrik Szilárd lelassítva és lehalkítva igyekszik megjeleníteni a figura (ál)intellektualizmusát. (A csiricsáré vállkendővel „feldobott” kiskosztümben és tornyos műkontyban pompázó Gertrudis inkább párttitkárfeleség, mintsem királyné, Bánk pedig a maga divatos öltönyében, decens szemüvegében PRmenedzserré avanzsált volt KISZ-funkcionárius.) A két játékstílust ötvözi és s ezzel a leglátványosabb alakítást nyújtja a Peturt játszó Boldoghy Olivér. Jellemző kép, hogy miközben lángoló szavakkal ostorozza a vacilláló magyar urakat, az asztal alatt borosüveget próbál kinyitni először egy bicskával, majd a rabbitól kölcsönkért zsinagógakulccsal, végül a poroszló lándzsájával.”
(Tasnádi István: Vicsorvigyor. = Színház, 1996. február.)

Az előadás műsorfüzetének címlapja
Bocsánszky Attila mint Tiborc és Petrik Szilárd mint Bánk
Bocsánszky Attila mint Tiborc és
Petrik Szilárd mint Bánk
László Géza mint Simon és Boldoghy Olivér mint Petur
Tóth Tibor mint Ottó Kövesdi-Szabó Mária mint Gertrudis és Pólos Árpád mint Mikhál
László Géza mint Simon és Boldoghy Olivér mint Petur
Tóth Tibor mint Ottó
Kövesdi-Szabó Mária mint Gertrudis és Pólos Árpád mint Mikhál

Vissza