OLÁH GUSZTÁV, A SZÍNPAD VARÁZSLÓJA
Centenáriumi kiállítás-sorozat
Budapest, Ernst Múzeum, 2001. október 17. – november 11.
Miskolc, Herman Ottó Múzeum, 2002. június 14–30.
Róma, Római Magyar Akadémia, 2002. december 2. – 2003. január 15.

 

Oláh Gusztáv (1901–1956) a 20. századi magyarországi szcenika és színházművészet meghatározó, nagyformátumú személyisége. Széles látókörű, művelt polihisztor, aki kora kamaszkorától a színpad vonzásában élt. Zenei tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán fejezte be, építészmérnöki tanulmányait a Műegyetemen végezte, Hevesi Sándor és Márkus László mellett pedig elsajátította a színpadi rendezés mesterségét. 1921-ben került az Operaházba, ahova Kéméndy Jenő vette föl. Ettől kezdve az állami színházak, az Operaház, a Nemzeti Színház és a Városi Színház díszlet- és jelmeztervezője, 1927-től e színházak szcenikai főfelügyelője, 1936-től az Operaház vezető rendezője élete végéig. 1938-tól haláláig vendégrendezője és tervezője külföldi operaházaknak (Verona, Firenze, Milano, Stockholm, München), állandó tervezője a hazai szabadtéri színpadoknak. Az Iparművészeti Főiskolán a díszlettervezés tanára, 1950–1955 között a Zeneművészeti Főiskola operarendezői tanszakának vezetője, kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész.

Életművének fennmaradt lapjai egy grandiózus egyéniség alázatos színházi szolgálatáról vallanak, ami összefonódik az Operaház máig legfényesebb korszakával, úgy a zenei, mint a színpadi megvalósítás szempontjából. Ez utóbbi elsősorban Oláh Gusztávnak köszönhető, aki magas szakmai felkészültséggel és igényességgel látta el feladatát, és ezt megkövetelte munkatársaitól is.
Az indulás pályatársai – a már említetteken kívül –, Sergio Failoni, Nádasdy Kálmán, majd Ferencsik János és az évekig vendégkarmesterként itt tevékenykedő Otto Klemperer. A tervezőtársak között Fülöp Zoltán és Márk Tivadar, a tanítványok között Csányi Árpád, Wegenast Róbert és Forray Gábor neve meghatározó.

A születésének századik évfordulóján rendezett kiállítás Oláh Gusztáv munkásságának dokumentumaiból – eredeti díszlet- és jelmeztervekből, cikkekből, tanulmányokból, vázlatfüzetekből, útirajzokból, fényképekből – kínált válogatást.
A nagy sikerű Ernst múzeumi kiállítás anyagát 2002-ben a Miskolci Operafesztivál keretében a Herman Ottó Múzeumban és az év végén a Római Magyar Akadémia épületében is bemutathattuk az érdeklődőknek.

A kiállítás kurátora: Belitska-Scholtz Hedvig
Munkatársak: Burda Zita, Somorjai Olga és Wellmann Nóra
Látványterv: Bíró Gábor

 

Ernst Múzeum, 2001. október 17.

 


Miskolci Operafesztivál, 2002. június 14.

 

Róma, Magyar Akadémia, 2002. december 2.
(Amatőr felvételek)

 

Vissza