Kedves Barátunk!
2017. augusztus 28.
Változások a könyvtár rendjében


2017. augusztus 22-től
V.,VI. és VII. szint

Intézményünk augusztus 22-től újra, könyvtárként is nyitva van. A nyári zárva tartás végeztével, amikor csak kiállításaink voltak látogathatók, most mind a Törzsgyűjteményi olvasótermek, mind a Különgyűjtemények olvasótermei újra várják az olvasókat, kutatókat. A Mikrofilmolvasó új helyen, a Könyvkiadó állomás mellett kapott helyett.

További részletek
Az OSZK a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén

Rendezvény
2017. szeptember 1–3.
A Budai Vár két pontján

Könyvtárunk az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén. Házon belüli programokkal, könyvárusító pavilonnal és színpadi könyvbemutatóval várjuk a kedves érdeklődőket. A színpadi könyvbemutatók során legfrissebb kiadványainkat mutatjuk be, melyeket könyvárusító pavilonunknál is beszerezhetnek. Minitárlatunkon pedig a reformáció különleges könyvemlékeiből mutatunk ritkaságokat.

További részletek
„Te aranyok Aranya!” – Arany János szavalóverseny

Pályázati felhívás
2017. szeptember 1 – november 25.


Október 2-ig még lehet nevezni az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett Arany János-szavalóversenyre! Minden magyarországi és határon túli iskola egy-egy diákot nevezhet két kategóriában (felső tagozat és középiskola). A területi döntők 2017. október 14. és november 17. között lesznek. A diákok nevezését az iskoláknak kell elküldenie 2017. október 2-ig a területi döntő színhelyének. A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én tartunk az OSZK-ban.

További részletek
Az Arany János Családi Nap eseménye az Országos Széchényi Könyvtár facebook-oldalán.
Ismerd meg velünk Arany Jánost!

Múzeumpedagógia
Szerda, csütörtök, péntek a kiállítás nyitvatartása idején, előzetes bejelentkezés alapján
Nemzeti Ereklyetér, V. szint

Arany és Petőfi barátsága, Toldi Miklós alakja és Arany balladáinak hősei kerülnek középpontba az OSZK múzeumpedagógiai foglalkozásain. Interaktív, kreatív programokat tartunk az általános- és középiskolás diákok számára a tananyagot elmélyítve, bővítve.

További részletek
Orientalisták az OSZK-ban – 2. évad

Előadás-sorozat
2017. szeptember 13.
Díszterem, V. szint

Második évadját kezdi szeptemberben tavaly útjára indított, a magyar keletkutatást, illetve annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti előadássorozatunk. A keletkutatás legfrissebb eredményeit és az orientalizmus korszerű ismereteit bemutató előadások nagy érdeklődésre tarthatnak számot úgy a szakma mind a nagyközönség részéről. Az előadások és beszélgetések során a keresztesek nyomába eredünk, misztikus koránmagyarázatok után kutatunk és az iszlám etika kérdésköreit boncolgatjuk.

Az őszi évad előadásai:
MARÓTH MIKLÓS: Filozófiai és vallási etika az iszlám világában
HAJNAL ISTVÁN: Sí’iták és aszaszinok
MAJOR BALÁZS: A keresztesek nyomában
IVÁNYI TAMÁS: Misztikus Koránmagyarázatok

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.