Orientalisták az OSZK-ban – Második évad, 2017 ősz

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/09/13

 

Második évadját kezdi 2017 szeptemberében a tavaly útjára indított, a magyar keletkutatást, annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti sorozat, melynek szerkesztője Tüske László főigazgató, arabista a PPTE oktatója.

A havonta egyszer, szerdánként 17 órakor kezdődő előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

Az őszi, kora téli időszak során négy előadásra várjuk önöket.

Elsőként Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, egyetemi tanár Filozófiai és vallási etika az iszlám világában címmel tart előadást:

A közvélemény hajlamos az arabisztikát az iszlámkutatással azonosítani, jóllehet az iszlám kultúrájának kialakításában nagy szerepet játszottak az arab nyelvű keresztények, akik egy terjedelmes keresztény arab irodalmat is létrehoztak. Ugyanakkor Bizáncból elüldözték az eretneknek minősített keresztényeket, akik áttelepültek a Bizánccal ellenséges Perzsia területére. Utóbb Perzsiát elfoglalták az arabok, ezért létrejött egy arab nyelvű alternatív keresztény teológiai irodalom is, amely sok tekintetben párhuzamos a bizánci görög nyelvű teológiai irodalommal, sok tekintetben azonban cáfolja azt. Ammár al-Baszrí például a nesztoriánus teológia egyik legfontosabb forrása, de az arab nyelvű nesztoriánus teológiai irodalom cáfolja a görög nyelvű források alapján kialakított nézeteinket. A nesztorianizmus egykoron nagyobb területen terjedt ki, mint a nyugati kereszténység, és legalább annyi plébániája volt. Az emberi hiúság és féltékenység motiválta teológiai viták miatt váltak kirekesztetté, és mint ilyeneket a történelem fölmorzsolta. Utolsó maradványaikat ma a szemünk előtt számolják föl az iszlám világának különböző országaiban.

Időpont: 2017. szeptember 13., 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület

Az esemény a Facebookon

 

AZ ŐSZI ÉVAD ELŐADÁSAI

 

A rendezvénysorozat plakátja

További infomáció: pr@oszk.hu