MAGYAR NEMZETI BIBLIOGRÁFIA
KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK - WWW
HU ISSN 1788-4659
Könyvek | Periodikumok | Térképek | Kották | Hangfelvételek


Betűméret [+] | [0] | [-]
   

© OSZK &  Softing 1997-2008

Created at 2021/10/19 11:36:34
by MNBWWW (Vers 2.01 Release,
linked at Apr 8 2009 12:51:41)
Softing Ltd, Budapest, Hungary

A Magyar Nemzeti Bibliográfia. Kartográfiai Dokumentumok - WWW az Országos Széchényi Könyvtár által közreadott, negyedévente megjelenő elektronikus folyóirat.

A Magyarországon készült kartográfiai dokumentumok bibliográfiai leírásainak közreadása önálló füzetben több, mint negyed évszázada indult útjára, s most e munkát kívánjuk folytatni. A kartográfiai dokumentumok leírására az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára bevezette az ISBD/CM nemzetközi szabvány magyarországi változatát, a KSZ/1 Bibliográfai leírás. Kartográfiai dokumentumok c. szabályzatot.

A kartográfiai dokumentumok kereshetőségét a felhasználó számára jelentősen megkönnyíti a földrajzi nevek használata. E téren is változás állt be bibliográfiai leírásainkban, mivel 2005. június 1-jétől bevezettük a földrajzi nevek leírásának új szabályzatát (KSZ/5. Földrajzi nevek, mint adatbázisrekordok tárgyi hozzáférési pontjai), amellyel a korábbi, felfogásában idejét múlt szabályzatot kívántuk felváltani. Ezt az új szabályzatot már nemcsak a könyvtári világ fogadta el Magyarországon, hanem alkalmazzák a levéltári, illetve a múzeumi dokumentumok leírásánál is.

A füzetekben megjelenő adatokból az OSZK további számítógépes feldolgozások céljait szolgáló adatállományt is készít. Az állomány bibliográfiai rekordjainak felépítése megfelel a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott bibliográfiai adatcsere-formátumnak, illetve annak a magyar könyvtári szabványokhoz adaptált változatainak, a HUNMARC-nak.

A kiadvány karakterhű megjelenítéséhez az MS Explorer 7 és Mozilla Firefox 2 böngészők használatát, valamint a Times New Roman 3.0. betűkészlet beállítását javasoljuk.

A magyar nemzeti bibliográfia teljes adatbázisa az OSZK katalógusában kereshető a nektar.oszk.hu címen.