Interneten a Keresztény Magvető

Printer-friendly versionPDF version
2012/05/08

2011. március 26-án Kolozsvárott ünnepségen emlékeztek meg a Keresztény Magvető 1861-ben történt megalapításáról és a folyóirat létéért folytatott sokszor tragikus küzdelem történetéről. Ezen az ünnepségen vetődött föl annak lehetősége, hogy ezt a nagy művelődéstörténeti értékű folyóiratot digitalizálás után az interneten is hozzáférhetővé kellene tenni teljes egészében.

A munka egy év alatt az Erdélyi Múzeum-Egyesület, a Magyar Unitárius Egyház és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Unitárius Egyház támogatásával valósult meg. A digitalizálást az Arcanum Kft. végezte, a digitalizált anyag feldolgozása az Erdélyi Digitális Adattárban (Erdélyi Múzeum-Egyesület) és az Országos Széchényi Könyvtárban történt. A közel negyvenezer oldalnyi szöveg a május 17-i bemutató után hozzáférhetővé válik a nagyközönség számára is a http://dspace.eme.ro/ és a http://epa.oszk.hu/ címen.

A legrégebbi és ma is megjelenő erdélyi magyar folyóirat, a 150 éves Keresztény Magvető teljes anyagának internetes megjelenése alkalmából tisztelettel meghívjuk Önt május 17-én 18 órakor sorra kerülő rendezvényünkre.

A rendezvény helyszíne
- Budapest 1055, Nagy Ignác utca 2-4 sz.

Program
- Bálint Benczédi Ferenc: Köszöntő
- Bitay Enikő (Erdélyi Múzeum-Egyesület): Az Erdélyi Digitális Adattár
- Káldos János (Országos Széchényi Könyvtár): 150 év és a digitális jövő
- Csáki Zoltán (Országos Széchényi Könyvtár): Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan lesz a papír folyóiratból digitális?